ΕΚΤ: Υπό Προϋποθέσεις η Αγορά Ελληνικών Ομολόγων - Θα Ξεκινήσει τον Ιούλιο Όπως Διευκρινίζει ο Μάριο Ντράγκι

ΕΚΤ: Υπό Προϋποθέσεις η Αγορά Ελληνικών Ομολόγων - Θα Ξεκινήσει τον Ιούλιο Όπως Διευκρινίζει ο Μάριο Ντράγκι
energia.gr
Πεμ, 22 Ιανουαρίου 2015 - 18:57
Δεν αποκλείονται τα ελληνικά ομόλογα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όμως θα ισχύσουν πρόσθετα κριτήρια για τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης σημερινής συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της οποία ανακοινώθηκαν οι πολυαναμενόμενες αποφάσεις της τράπεζας.
Δεν αποκλείονται τα ελληνικά ομόλογα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όμως θα ισχύσουν πρόσθετα κριτήρια για τις  χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, όπως  προκύπτει από τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης σημερινής συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της οποία ανακοινώθηκαν οι πολυαναμενόμενες αποφάσεις της τράπεζας. 

Όπως τόνισε ο επικεφαλής της, η ΕΚΤ θα αγοράζει, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο, ομόλογα αξίας 60 δις ευρώ για ένα χρόνο τουλάχιστον. Ωστόσο, όπως είπε, σε χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα υπό την Ε.Ε. και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα ισχύουν ορισμένα πρόσθετα κριτήρια.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα, ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε, ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα, σύμφωνα με τους κανόνες του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης τον Ιούλιο και αφότου η Ελλάδα αποπληρώσει τα ομόλογα που λήγουν τότε και βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ (SMPs).

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι και για την Ελλάδα θα ισχύουν οι γενικοί κανόνες που ισχύουν για όλες τις χώρες της ευρωζώνης, δηλαδή η ΕΚΤ θα μπορέσει να αγοράσει έως το 33% των κρατικών ομολόγων που διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά, ενώ δεν θα μπορεί να αγοράζει πάνω από το 25% για κάθε μία συγκεκριμένη έκδοση, όπως π.χ. για τα πενταετή ομόλογα.

Ο κ. Ντράγκι διευκρίνισε ότι για την περίπτωση της Ελλάδος η συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης προϋποθέτει, ότι είναι σε ισχύ η εξαίρεση που είχε θεσπίσει η ΕΚΤ για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο για όσο διάστημα η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα.

Διευκρινίζεται πάντως, ότι το χρονικό όριο του Ιουλίου τίθεται διότι η ΕΚΤ διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο της ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, επομένως αν αγόραζε από το Μάρτιο θα ξεπερνούσε το όριο του 33% που έθεσε σήμερα η ίδια.