Δεν Ενέκρινε η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Ευρωβουλής την Αναμόρφωση του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Ρύπων

Δεν Ενέκρινε η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Ευρωβουλής την Αναμόρφωση του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Ρύπων
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Παρ, 23 Ιανουαρίου 2015 - 10:04
Η ισχυρή πίεση της ενεργειακής βιομηχανίας οδήγησε τελικά στην απόρριψη από την Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του σχεδίου της Κομισιόν για τη θέσπιση και λειτουργία αποθεματικού για τη σταθερότητα της αγοράς (Market Stability Reserve, MSR), όσον αφορά στο σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου (ETS)

Η ισχυρή πίεση της ενεργειακής βιομηχανίας οδήγησε τελικά στην απόρριψη από την Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του σχεδίου της Κομισιόν για τη θέσπιση και λειτουργία αποθεματικού για τη σταθερότητα της αγοράς ( Market Stability Reserve, MSR), όσον αφορά στο σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου ( ETS).

Κατά τη χθεσινή ψηφοφορία στην Επιτροπή φαίνεται ότι έγινε ισχυρή μάχη, καθώς το σχέδιο απορρίφθηκε με διαφορά τριών ψήφων, ενώ υπήρξαν και επτά απουσίες μελών, που θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν «διπλωματικές». Κατά ψήφισαν 31 μέλη της Επιτροπής, ενώ υπέρ 28. Στις 24 Φεβρουαρίου η πρόταση της Κομισιόν για την τροποποίηση του συστήματος εμπορίας ρύπων θα κριθεί και από την Επιτροπή Περιβάλλοντος του Κοινοβουλίου, οπότε θα διαφανεί και το εύρος των πιθανών αλλαγών που θα γίνουν ή όχι.

Όπως μετέδωσε χθες το energia. gr, ισχυρή αντίδραση ως προς την έναρξη εφαρμογής του MSR αλλά και το ύψος των δικαιωμάτων που θα απελευθερωθούν εκδήλωσαν τόσο η ηλεκτρική βιομηχανία, μέσω της Eurelectric, αλλά και η βιομηχανία του φυσικού αερίου, μέσω της Eurogas. Βιομηχανίες της Γερμανίας, όπως η E. ON, αλλά και του Ηνωμένου Βασιλείου, που στηρίζουν την παραγωγή τους στα πυρηνικά και τις ΑΠΕ, ζητούν το νέο σύστημα να ξεκινήσει από το 2017 και όχι από το 2021, που προτείνεται στο σχέδιο της Κομισιόν, ενώ άλλες χώρες, όπως η Πολωνία, που βασίζουν την παραγωγή τους σον άνθρακα, υπεραμύνονται της έναρξης εφαρμογής από το 2021.

Η Κομισιόν πιέζει, από την πλευρά της, να περάσει το σχέδιο για την υιοθέτηση του MSR ως έχει, σε μια προσπάθεια να συγκρατηθούν οι τιμές του διοξειδίου του άνθρακα και παράλληλα να στραφούν οι βιομηχανίες σε καθαρότερες πηγές ενέργειας. Συνεπώς, η ψηφοφορία στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, που προγραμματίσθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου, θα κρίνει εν πολλοίς και την τύχη του συγκεκριμένου σχεδίου της.