Στο ιστορικό χαμηλό του -0,6% υποχώρησε ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Ιανουάριο, δικαιώνοντας την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει σε ποσοτική χαλάρωση. Στην Ισπανία οι τιμές μειώθηκαν κατά 1,5% και στη Γερμανία κατά 0,5%. Παράλληλα, η ανεργία στην Ευρωζώνη υποχώρησε ελαφρώς στο 11,4%
Στο ιστορικό χαμηλό του -0,6% υποχώρησε ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Ιανουάριο, δικαιώνοντας την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει σε ποσοτική χαλάρωση. Στην Ισπανία οι τιμές μειώθηκαν κατά 1,5% και στη Γερμανία κατά 0,5%. Παράλληλα, η ανεργία στην Ευρωζώνη υποχώρησε ελαφρώς στο 11,4%.

Πόσο άδικο έχουν οι επικριτές του Μάριο Ντράγκι στο θέμα της μαζικής αγοράς ομολόγων φάνηκε ξεκάθαρα χθες, όταν η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν με ρυθμό ρεκόρ στην ιστορία της Ευρωζώνης. Η υποχώρηση του πληθωρισμού κατά 0,6% έχει καταγραφεί μόνο μία φορά στην ιστορία της Ευρωζώνης, τον Ιούνιο του 2009, όταν η ήπειρος προσπαθούσε να βγει από την ύφεση που την είχε βυθίσει η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει μείωση του πληθωρισμού κατά 0,5%.

Η μεγαλύτερη από το αναμενόμενο υποχώρηση του πληθωρισμού οφείλεται στη σημαντική υποχώρηση των τιμών της ενέργειας κατά 8,9%, που με τη σειρά της οφείλεται στην κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο και ο δομικός πληθωρισμός, όπου δεν υπολογίζονται οι τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, μειώθηκε στο 0,6%, επίσης ρεκόρ στην ιστορία της Ευρωζώνης, από 0,7% που ήταν τους τρεις προηγούμενους μήνες. «Επιβεβαιώνεται η άποψη των μελών των μετριοπαθών ότι η ΕΚΤ βρίσκεται στον σωστό δρόμο. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα», λέει στο Reuters ο κ. Μπερντ Βαϊντενστάινερ, οικονομολόγος της γερμανικής τράπεζας Commerzbank. Εκτιμά δε πως αν η τιμή του πληθωρισμού παραμείνει σε αρνητικό έδαφος, τότε θα αυξηθεί η πίεση που ασκείται στην ΕΚΤ πρικειμένου να αυξήσει και άλλο τις μηνιαίες αγορές κρατικών ομολόγων και άλλων τίτλων που έχουν οριστεί στα 60 δισ. ευρώ τον μήνα μέχρι τουλάχιστον τον Σεπτέμβριο του 2016. Πάντως, ο κ. Βαϊντενστάινερ εκτίμησε ότι η τιμή του πληθωρισμού θα αρχίσει να αυξάνεται από τον Μάρτιο και μετά. «Το βασικό στοιχείο που πρέπει να προσέξουμε τους επόμενους μήνες είναι ο δομικός πληθωρισμός. Ενδεχόμενη περαιτέρω υποχώρησή του θα αυξήσει την ανησυχία πως η ΕΚΤ άργησε υπερβολικά να αρχίσει τις αγορές κρατικών ομολόγων», προσθέτει ο κ. Τεουνίς Μπρόσενς, οικονομολόγος της ING Groep.

Η Γερμανία έγινε τον Ιανουάριο η όγδοη χώρα της Ευρωζώνης με αρνητικό πληθωρισμό αφού οι τιμές υποχώρησαν στο -0,5% σε ετήσια βάση. Στην Ισπανία, οι τιμές μειώθηκαν για έβδομο συνεχόμενο μήνα, και μάλιστα αυτή τη φορά με ρυθμό 1,5%. Οι υπόλοιπες χώρες με αρνητικό πληθωρισμό είναι οι Ελλάδα, Κύπρος, Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Ιρλανδία και Πορτογαλία. Ο αρνητικός πληθωρισμός στη Γερμανία (γενικότερα η υποχώρησή του σε πολύ χαμηλά επίπεδα τα τελευταία χρόνια) δυσχεραίνει ιδιαίτερα την προσπάθεια των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους έναντι της Γερμανίας και τις αναγκάζει να βυθιστούν ακόμη περισσότερο στον αποπληθωρισμό, στην προσπάθεια να το πετύχουν.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 31/01/2015)