Ιταλία: Διασυνοριακή Σύζευξη της Αγοράς Ηλεκτρισμού με Αυστρία, Γαλλία και Σλοβενία - Σε Μεταγενέστερη Ημερομηνία η Σύνδεση με Ελλάδα

Ιταλία: Διασυνοριακή Σύζευξη της Αγοράς Ηλεκτρισμού με Αυστρία, Γαλλία και Σλοβενία - Σε Μεταγενέστερη Ημερομηνία η Σύνδεση με Ελλάδα
energia.gr
Τετ, 4 Φεβρουαρίου 2015 - 12:51
Στις 24 Φεβρουαρίου πρόκειται να ξεκινήσει η διασυνοριακή σύζευξη της ιταλικής αγοράς ηλεκτρισμού με τις αντίστοιχες αγορές της Αυστρίας, της Γαλλίας και της Σλοβενίας, ενώ η ενεργοποίηση της εν λόγω σύζευξης τελεί υπό την τελική έγκριση των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών. Από την ημερομηνία αυτή και μετά, ποσότητες ηλεκτρισμού θα είναι διαθέσιμες στα σύνορα της Ιταλίας με τις παραπάνω χώρες, μέσω της Περιφερειακής Σύζευξης Τιμών (Price Coupling of Regions PCR) για τις αγορές Επόμενης Ημέρας

Στις 24 Φεβρουαρίου πρόκειται να ξεκινήσει η διασυνοριακή σύζευξη της ιταλικής αγοράς ηλεκτρισμού με τις αντίστοιχες αγορές της Αυστρίας, της Γαλλίας και της Σλοβενίας, ενώ η ενεργοποίηση της εν λόγω σύζευξης τελεί υπό την τελική έγκριση των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών. Από την ημερομηνία αυτή και μετά, ποσότητες ηλεκτρισμού θα είναι διαθέσιμες στα σύνορα της Ιταλίας με τις παραπάνω χώρες, μέσω της Περιφερειακής Σύζευξης Τιμών (Price Coupling of Regions PCR) για τις αγορές Επόμενης Ημέρας, καθιστώντας τα σύνορα αυτά μέρος της Πολύ-Περιφερειακής Πλατφόρμας Σύζευξης (Multi-Regional Coupling - MRC).

Έτσι, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση όλων των δοκιμών τον Ιανουάριο του 2015, η έναρξη λειτουργίας του Ιταλικού Διασυνοριακού Σχεδίου Σύζευξης Αγορών Ηλεκτρικής Ενέργειας θα λάβει χώρα στις 24 Φεβρουαρίου 2015, με τη σύνδεσή του με το MRC σε τρεις από τις πέντε μεθοριακές περιοχές της Ιταλίας. Μέσω της σύζευξης με το MRC, η Ιταλία θα συνδεθεί με την πλειοψηφία των αγορών ηλεκτρισμού της ΕΕ, από την Φινλανδία ως την Πορτογαλία και την Σλοβενία.

Σημειώνεται ότι η σύζευξη των ηλεκτρικών αγορών Ιταλίας-Ελλάδας αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Η ενεργοποίηση της σύζευξης θα αποφασιστεί κατόπιν της σχετικής αξιολόγησης της τεχνικής ετοιμότητάς της στα πλαίσια του Ιταλικού Διασυνοριακού Σχεδίου Σύζευξης Αγορών Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Αντίθετα, η σύζευξη των αγορών Ιταλίας – Ελβετίας, αν και τεχνικά έτοιμη, καθυστερεί λόγω της εν εξελίξει διμερούς διαπραγμάτευσης μεταξύ της Ελβετίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι εταίροι παραμένουν έτοιμοι για την ενεργοποίηση της σύζευξης μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, μόλις μεταβληθεί η παρούσα πολιτική κατάσταση.

Οι αγορές Επόμενης Ημέρας του MRC μετά την επέκτασή τους και στην ιταλική αγορά, θα περιλαμβάνουν συνολικά 20 ευρωπαϊκές χώρες, που αντιπροσωπεύουν ετήσια κατανάλωση περίπου 2.800 TWh. Ο μέσος ημερήσιος όγκος συναλλαγών από τις χώρες αυτές ανέρχεται συνολικά σε πάνω από 4 TWh, με μέση ημερήσια αξία άνω των € 150εκ.