Fitch: Η Πτώση των Τιμών Πετρελαίου Πηγή Ανησυχίας για τα Εταιρικά Ομόλογα του Ενεργειακού Κλάδου

Fitch: Η Πτώση των Τιμών Πετρελαίου Πηγή Ανησυχίας για τα Εταιρικά Ομόλογα του Ενεργειακού Κλάδου
energia.gr
Πεμ, 5 Φεβρουαρίου 2015 - 10:07
Οι εταιρείες του ενεργειακού κλάδου σταμάτησαν την έκδοση ομολόγων υψηλού ρίσκου τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο εξαιτίας της «βουτιάς» των τιμών πετρελαίου, αναφέρει σε έκθεσή του ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch. Τα εν λόγω δάνεια, γνωστά και ως δάνεια δεύτερης εξασφάλισης (second-lien loans), αποτελούν το 23% των συνολικών δανείων του ενεργειακού τομέα
Οι εταιρείες του ενεργειακού κλάδου σταμάτησαν -ουσιαστικά- την έκδοση ομολόγων υψηλού ρίσκου τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο εξαιτίας της «βουτιάς» των τιμών πετρελαίου το τελευταίο τρίμηνο του 2014, αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch. 

Όπως σημειώνει η Fitch σε έκθεσή της, με ημερομηνία 3 Φεβρουαρίου, τα εν λόγω δάνεια, γνωστά και ως δάνεια δεύτερης εξασφάλισης (second-lien loans) αποτελούν το 23% των δανείων του ενεργειακού τομέα, τα οποία συνολικά υπολογίζονται σε 40 δις δολάρια.

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο αξιολόγησης, το ποσοστό που καταλαμβάνουν αυτού του είδους τα δάνεια στον τομέα της ενέργειας αποτελεί την μεγαλύτερη αναλογία συγκριτικά με κάθε άλλο κλάδο, καθώς ο γενικός μέσος όρος της αγοράς στο τέλος του 2014 υπολογιζόταν σε μόλις 8%.

Η Fitch Ratings αναφέρει ότι η υψηλή τιμή του πετρελαίου και, το σημαντικότερο, η πεποίθηση ότι θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα κατά τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια επέτρεψε τη σταθερή ροή δανεισμού τόσο σε ομόλογα υψηλού κινδύνου όσο σε μοχλευμένες τοποθετήσεις δανεισμού.

Ο τομέας της ενέργειας ιστορικά έχει πολύ ισχυρή αξία εξασφαλίσεων (collateral value), καθώς τα αποθέματα πετρελαίου θεωρείται πιο εύκολο να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση έναντι άλλων περιουσιακών στοιχείων, όπως για παράδειγμα τα είδη ένδυσης ή τα εξαρτήματα αυτοκινήτων.

Οι εκδόσεις ομολόγων δεύτερης εξασφάλισης (high yield ή junk bonds) έχουν αυξηθεί κατά 154% από τα τέλη του 2009.

Ωστόσο, η απότομη πτώση των τιμών πετρελαίου από τα 90 δολ. στα 45 δολ. το βαρέλι τους τελευταίους τρεις μήνες του 2014, οδήγησε Fitch στην απόφαση  να δώσει αρνητικό βραχυπρόθεσμο outlook για τις μετοχές του ενεργειακού κλάδου. 

Όπως σημειώνει στην έκθεσή της, η έκδοση ομολόγων σταμάτησε, ουσιαστικά, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, ενώ το τρίτο τρίμηνο του 2014 είχαν εκδοθεί δάνεια δεύτερης εξασφάλισης συνολικής αξίας 2,5 δις δολαρίων. 

Παρ' όλα αυτά, η έκδοση ομολόγων αναμένεται να συνεχιστεί το 2015, καθώς οι εταιρείες έρευνας και παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου αναζητούν κεφάλαια για να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους και να χρηματοδοτήσουν τις κεφαλαιουχικές τους δαπάνες μέσα σε ένα περιβάλλον χαμηλότερων τιμών πετρελαίου.

Τέλος, η Fitch σημειώνει ότι το ποσοστό χρεοκοπιών στον ενεργειακό τομέα ήταν μόλις 1% την περίοδο 2007-2014, έναντι 3% συνολικά στην αγορά εταιρικών ομολόγων.