Σε υψηλότερες περικοπές δαπανών προχωρά ο νορβηγικός κολοσσός Statoil, ενώ για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια δεν θα αυξήσει το μέρισμα, καθώς προσπαθεί να προσαρμοστεί στις ασφυκτικές πιέσεις που προκαλεί στις εταιρείες του κλάδου η ραγδαία πτώση των τιμών του πετρελαίου
Σε υψηλότερες περικοπές δαπανών προχωρά ο νορβηγικός κολοσσός Statoil, ενώ για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια δεν θα αυξήσει το μέρισμα, καθώς προσπαθεί να προσαρμοστεί στις ασφυκτικές πιέσεις που προκαλεί στις εταιρείες του κλάδου η ραγδαία πτώση των τιμών του πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, οι μειώσεις στις δαπάνες θα αυξηθούν κατά 30% σε 1,7% από το 2016.

Σε ό,τι αφορά τις κεφαλαιουχικές της δαπάνες (CapEx), θα διαμορφωθούν φέτος σε 18 δισ. δολάρια, έναντι προηγούμενου στόχου για 20 δισ. δολάρια.

Στο δ΄τρίμηνο του 2014 τα καθαρά λειτουργικά κέρδη διολίσθησαν στα 9 δισ. νορβηγικές κορόνες (1,2 δισ. δολάρια), από 43,9 το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013.

Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα διαμορφωθούν σε 26,3 δισ. κορόνες.

Η παραγωγή ενισχύθηκε σε 2,103 εκατ. βαρέλια/ημέρα, από 1,945 εκατ. βαρέλια/ημέρα το 2013.

«Η οικονομική μας θέση είναι ισχυρή και διατηρήσαμε σταθερό το μέρισμα. Μέσω της αξιοσημείωτης ευελιξίας στο επενδυτικό μας πρόγραμμα, είμαστε καλά προετοιμασμένοι για τη συνεχιζόμενη αδυναμία και αβεβαιότητα στην αγορά», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Eldar Saetre.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της δραστικής περικοπής δαπανών, έχουν χαθεί μέχρι σήμερα περισσότερες από 10.000 θέσεις εργασίας.