Η Μείωση Τιμών Οδηγεί σε Αύξηση των Εξαγωγών Πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή στην Ασία

Η Μείωση Τιμών Οδηγεί σε Αύξηση των Εξαγωγών Πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή στην Ασία
energia.gr
Παρ, 6 Φεβρουαρίου 2015 - 11:17
Σε αύξηση των εξαγωγών πετρελαίου προς τις ασιατικές χώρες έχει οδηγήσει ο «πόλεμος» τιμών που έχει ξεσπάσει και στο εσωτερικό του ΟΠΕΚ
Σε αύξηση των εξαγωγών πετρελαίου προς τις ασιατικές χώρες έχει οδηγήσει ο «πόλεμος» τιμών που έχει ξεσπάσει και στο εσωτερικό του ΟΠΕΚ.

Η τελευταία κίνηση στο μέτωπο των τιμών από τις χώρες του Αραβικού Κόλπου ήρθε από τη Σαουδική Αραβία αυτή την εβδομάδα, καθώς το discount υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των 12 τελευταίων ετών. Αξίζει να σημειωθεί ότι, στον αντίποδα, αύξησε τις τιμές προς την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Από τον περασμένο Νοέμβριο ο ανταγωνισμός έχει ενταθεί, στο πλαίσιο της προσπάθειας να διατηρήσουν ή και να αυξήσουν το μερίδιο τους στην ασιατική αγορά.

«Θύμα» αυτού του ανταγωνισμού είναι οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες από τη Δυτική Αφρική (Νιγηρία, Αγκόλα) και τη Λατινική Αμερική (Βενεζουέλα).

Σύμφωνα με το Reuters, οι εξαγωγές από τις χώρες της Μέσης Ανατολής προς την Κίνα αυξήθηκαν, την περίοδο Δεκεμβρίου - Ιανουαρίου, κατά 2,5% σε 3,8 εκατ. βαρέλια/ημέρα περίπου.

Το μερίδιο τους στην ασιατική αγορά διευρύνθηκε σε 53,9% από 52,2% το Δεκέμβριο.

Οι εξαγωγές της Σαουδικής Αραβίας προς την Κίνα αυξήθηκαν κατά 13% τον Ιανουάριο έναντι του Δεκεμβρίου.

Οι εξαγωγές από τη Δυτική Αφρική προς την Κίνα μειώθηκαν κατά περίπου 6% τον Ιανουάριο, ενώ από τη Λατινική Αμερική κατά 9%.

Η ασιατική αγορά είναι η μόνη στην οποία κυριαρχούν οι χώρες του Αραβικού Κόλπου. Στην Ευρώπη, μεγαλύτερος προμηθευτής είναι η Ρωσία, ενώ στις ΗΠΑ η επανάσταση του shale oil έχει οδηγήσει σε ραγδαία μείωση των εισαγωγών.