Σάλο έχει προκαλέσει δημοσίευμα των New York Times, σύμφωνα με το οποίο η Σαουδική Αραβία υπόσχεται να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στα πετρελαϊκά λόμπι προκειμένου να ενισχυθεί η τιμή του πετρελαίου, εάν η Μόσχα αλλάξει στάση στο Συριακό και σταματήσει να στηρίζει τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ

Σάλο έχει προκαλέσει δημοσίευμα των New York Times, σύμφωνα με το οποίο η Σαουδική Αραβία υπόσχεται να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στα πετρελαϊκά λόμπι προκειμένου να ενισχυθεί η τιμή του πετρελαίου, εάν η Μόσχα αλλάξει στάση στο Συριακό και σταματήσει να στηρίζει τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Άμεση ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντερ Λουκασέβιτς: Δεν τίθεται κανένα θέμα διαπραγμάτευσης με τη Σαουδική Αραβία για την τιμή του πετρελαίου, με «αντάλλαγμα» την αλλαγή στάσης στο Συριακό. «Δεν διαπραγματευόμαστε, ούτε ποτέ υπήρξε τέτοιο θέμα σε αυτό το επίπεδο. Είναι άλλο πράγμα η τιμή του πετρελαίου και άλλο η πολιτικές θέσεις» τόνισε ο Λουκασέβιτς.

Στο άρθρο τους οι New York Times υποστηρίζουν πως η Σαουδική Αραβία πιέζει τη Μόσχα να εγκαταλείψει την υποστήριξη στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ της Συρίας, «χρησιμοποιώντας την υψηλή επιρροή της στις διεθνείς αγορές πετρελαίου». Όπως αναφέρει στην αρχή το δημοσίευμα, «δεν είναι σαφές πώς υψηλόβαθμοι Σαουδάραβες αξιωματούχοι συνδέουν το θέμα της Συρίας με τις συνομιλίες για το πετρέλαιο». Στη συνέχεια όμως αναφέρεται σε κάποιους αξιωματούχους που πρεσβεύουν πως έχουν επιρροή στη Μόσχα λόγω της «δυνατότητας να μειώσουν τις προμήθειες πετρελαίου και, συνεπώς να ανεβάσουν την τιμή».

Στο μεταξύ ο Ρώσος πρέσβης στη Σαουδική Αραβία Όλεγκ Οζέροφ απέρριψε σήμερα κατηγορηματικά δημοσιεύματα που αποδίδουν τη βουτιά στην τιμή του πετρελαίου σε συνωμοσία του Ριάντ με τις ΗΠΑ. «Το Ριάντ έχει επανειλημμένως διαψεύσει αυτούς τους ισχυρισμούς, μέσω του υπουργού Πετρελαίου» σχολίασε ο Ρώσος διπλωμάτης σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS για την πετρελαϊκή πολιτική της Σαουδικής Αραβίας. Ο Οζέροφ τόνισε πως υπάρχουν αντικειμενικοί παράγοντες πίσω από την πτώση των τιμών του πετρελαίου, όπως η αργή – περισσότερο από την αναμενόμενη – οικονομική ανάπτυξη της Κίνας καθώς και η αυξανόμενη παραγωγή πετρελαίου, που την καθιστά πολύ υψηλότερη από τη ζήτηση. «Όλα τα υπόλοιπα είναι εικασίες που δεν στηρίζονται» κατέληξε ο Ρώσος πρέσβης.

(rbth.com)