Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την Πέμπτη (5 Φεβρουαρίου) τις προτεραιότητες για το πρόγραμμα για τη βιώσιμη ανάπτυξη, εν όψει των διαπραγματεύσεων για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας μετά το 2015

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την Πέμπτη (5 Φεβρουαρίου) τις προτεραιότητες για το πρόγραμμα για τη βιώσιμη ανάπτυξη, εν όψει των διαπραγματεύσεων για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας μετά το 2015.

Η Κομισιόν είπε ότι η συνεργασία θα πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις χώρες, και να βασίζεται σε οικουμενικές αξίες όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, η χρηστή διακυβέρνηση, το κράτος δικαίου, η στήριξη των δημοκρατικών θεσμών, η ένταξη, η απαγόρευση των διακρίσεων, καθώς και η ισότητα των φύλων.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, τα βασικά στοιχεία πρέπει να περιλαμβάνουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον πολιτικής, την ανάπτυξη ικανοτήτων, την αποτελεσματική χρήση των εγχώριων και διεθνών δημόσιων οικονομικών, να γίνεται βέλτιστη χρήση του μεγαλύτερου μέρους του εμπορίου και της τεχνολογίας, και την αξιοποίηση των θετικών επιπτώσεων της μετανάστευσης.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, ο Neven Mimica, Επίτροπος για τη Διεθνή Συνεργασία και Ανάπτυξη, τόνισε ότι η χρηματοδότηση, για παράδειγμα μέσω των φόρων, θα συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για τις φτωχότερες χώρες του κόσμου.

«Είμαστε έτοιμοι να παίξουμε το ρόλο μας, αλλά θέλουμε επίσης να ενθαρρύνουμε και άλλους να εντείνουν τις εισφορές τους. Πιστεύουμε ότι όλες οι ανεπτυγμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, θα πρέπει να πληρούν το στόχο των Ηνωμένων Εθνών του 0,7% του εθνικού εισοδήματος για την ενίσχυση της αναπτυξιακής βοήθειας», τόνισε.

«Η Επιτροπή επιθυμεί η ΕΕ συνεχίσει να δίνει το παράδειγμα για την επίσημη αναπτυξιακή βοήθεια, έτσι ώστε να προτείνει μια νέα δέσμευση του στόχου του 0,7% ως πολιτικό μας στόχο και μόχλευση στις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Επίτροπος.

Χώρες άνω του μεσαίου εισοδήματος και οι αναδυόμενες οικονομίες θα πρέπει επίσης να είναι έτοιμες να αναλάβει το μερίδιό τους στις εισφορές για τη χρηματοδότηση της παγκόσμιας ανάπτυξης, πρόσθεσε.

Ο Karmenu Vella, Επίτροπος αρμόδιος για το περιβάλλον, ο οποίος επίσης μίλησε στη συνέντευξη Τύπου, τόνισε ότι η εξασφάλιση μιας καλής κατάστασης του περιβάλλοντος σε παγκόσμια κλίμακα θα είναι ζωτικής σημασίας για την ΕΕ.

«Η βελτίωση της κατάστασης των ωκεανών μας, του νερού, του εδάφους και των άγριων ζώων αποτελούν ένα σημαντικό μέρος του αγώνα κατά της φτώχειας», δήλωσε ο Vella. «Παγκόσμια πρόκληση για μας είναι να δημιουργήσουμε τους οικονομικούς στόχους που θα μας επιτρέψουν να καταπολεμήσουμε την ρύπανση του αέρα και των θαλασσών που συνεχίζει να προκαλέσει προβλήματα για την ανθρώπινη υγεία και ευεξία».

Οι αναπτυξιακοί στόχοι για μετά το 2015 αναμένεται να ανακοινωθούν στη ΓΣ του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο.

Προηγουμένως, οι οκτώ Αναπτυξιακοί Στόχοι της Χιλιετίας - που κυμαίνονται από τη μείωση κατά το ήμισυ της ακραίας φτώχειας μέχρι την ανάσχεση της εξάπλωσης του HIV / AIDS και την παροχή καθολικής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από το 2015 - έχουν επίσης συμβάλει στις άνευ προηγουμένου προσπάθειες αντιμετώπισης των αναγκών των πιο φτωχών του κόσμου.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο στόχος για το ποσοστό των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας έχει επιτευχθεί πέντε χρόνια πριν από την ημερομηνία-στόχο. Περίπου 700 εκατομμύρια λιγότεροι άνθρωποι ζούσαν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας το 2010 σε σχέση με το 1990.

Για την καθολική πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ο στόχος έχει σχεδόν επιτευχθεί, με ένα ποσοστό εγγραφής να αυξάνεται από 83% σε 90% από το 2000 μέχρι το 2011. Ο αριθμός των παιδιών εκτός σχολείου επίσης μειώθηκε σχεδόν κατά το ήμισυ από 102 εκατομμύρια το 2000 σε 57 εκ το 2011. Τα Ηνωμένα Έθνη ισχυρίζονται ότι η επίτευξη των στόχων στον τομέα της εκπαίδευσης θα έχει αντίκτυπο σε όλους τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας.

Ωστόσο, οι διαφορές μεταξύ των φύλων όσον αφορά στην πρόσβαση στην εκπαίδευση έχουν στενέψει. Αλλά οι ανισότητες παραμένουν μεταξύ των περιφερειών σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης, ιδίως για τις πιο αποκλεισμένες.

Αν και έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος σε όλες τις αναπτυσσόμενες περιοχές στη μείωση των διαφορών μεταξύ των φύλων στην πρωτοβάθμια φοίτηση στο σχολείο, τα κορίτσια εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν εμπόδια στην εκπαίδευση, ιδιαίτερα στη Βόρεια Αφρική, την Υποσαχάρια Αφρική και τη Δυτική Ασία.