Χ. Έλληνας: Αρνητικό Αντίκτυπο στις Έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ Είχε η Πτώση των Τιμών του Πετρελαίου (Video)

Χ. Έλληνας: Αρνητικό Αντίκτυπο στις Έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ Είχε η Πτώση των Τιμών του Πετρελαίου (Video)
energia.gr
Σαβ, 7 Φεβρουαρίου 2015 - 22:29
Επηρέασε αρνητικά η πτώση της τιμής του πετρελαίου τις ερευνητικές εργασίες των εταιρειών Noble, ENI, KOGAS και Τotal, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ. Αυτό τόνισε σε συνέντευξη του στον κυπριακό τηλεοπτικό σταθμό SigmaLive, ο πρώην Εκτελεστικός Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ, κ. Χαράλαμπος Έλληνας

Επηρέασε αρνητικά η πτώση της τιμής του πετρελαίου τις ερευνητικές εργασίες των εταιρειών Noble, ENI, KOGAS και Τotal, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ. Αυτό τόνισε σε συνέντευξη του στον κυπριακό τηλεοπτικό σταθμό SigmaLive, ο πρώην Εκτελεστικός Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ, κ. Χαράλαμπος Έλληνας.

Ειδικότερα, στη συνέντευξή του στο SigmaLive, ο κ. Έλληνας ανέφερε ότι η μείωση της τιμής του πετρελαίου διεθνώς δεν άφησε ανεπηρέαστες τις εταιρείες Noble, ENI, KOGAS και Τotal. «Η Τotal δεν προχώρησε στη γεώτρηση στα οικόπεδα 10 και 11 όχι μόνο γιατί δεν βρήκε στόχους, αλλά και επειδή η γεώτρηση είναι κάτι πανάκριβο και αυτή τη στιγμή κάνουν περικοπές στα έξοδά τους», είπε χαρακτηριστικά. Εξάλλου, και η Noble είχε προγραμματίσει δύο γεωτρήσεις, τις οποίες τελικά δεν θα πραγματοποιήσει. «Υπάρχει μια συρρίκνωση στις εργασίες των εταιρειών στην Κύπρο, και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην τιμή του πετρελαίου», πρόσθεσε. 

 

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι οι αναλυτές προβλέπουν αύξηση των τιμών πετρελαίου. Συγκεκριμένα, αναμένεται ότι μέχρι το τέλος του 2015 η τιμή θα ανεβεί γύρω στα $60 και σε δύο-τρία χρόνια στα $70-80 το βαρέλι.

Ωστόσο, ο πρώην Εκτελεστικός Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ παρουσιάζεται προβληματισμένος για τη συνεργασία Κύπρου-Αιγύπτου στο θέμα πώλησης φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διαπραγματεύσεις με την British Gas και Union Fenosa στην Αίγυπτο πιθανόν να αποτύχουν, λόγω του γεγονότος ότι η τιμή του LNG είναι πολύ χαμηλή. «Εμείς επιθυμούμε μεγάλα έσοδα από το φυσικό αέριο, ενώ αυτοί ψάχνουν για την καλύτερη χαμηλή τιμή», εξήγησε.