Πούτιν: Ζητά Διεθνή Συνεργασία για τη Σταθεροποίηση της Αγοράς Πετρελαίου

Πούτιν: Ζητά Διεθνή Συνεργασία για τη Σταθεροποίηση της Αγοράς Πετρελαίου
energia.gr
Δευ, 9 Φεβρουαρίου 2015 - 10:21
Μία προβλέψιμη και σταθερή αγορά ενεργειακών φυσικών πόρων ανταποκρίνεται στα συμφέροντα όλων των κρατών και συνεπώς είναι αναγκαίο να δημιουργηθούν οι συνθήκες για τη σταθερή μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της, τονίζει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν
Μία προβλέψιμη και σταθερή αγορά ενεργειακών φυσικών πόρων ανταποκρίνεται στα συμφέροντα όλων των κρατών και συνεπώς είναι αναγκαίο να δημιουργηθούν οι συνθήκες για τη σταθερή μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της, τονίζει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σε συνέντευξή του στην αιγυπτιακή εφημερίδα Al Ahrmam, εν όψει της διήμερης επίσκεψής του στο Κάιρο, ο Ρώσος πρόεδρος σημειώνει ότι οι υπεύθυνοι παίκτες της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου πρέπει να ενώσουν τις προσπάθειες τους ώστε αυτή να καταστεί σταθερή και προβλέψιμη.

«Γι' αυτό είναι απαραίτητο στις σημερινές συνθήκες, να ενώσουμε τις προσπάθειες των υπεύθυνων παραγόντων της αγοράς πετρελαίου ώστε να δημιουργήσουμε συνθήκες για τη σταθερή μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της», επισημαίνει.

Ο βασικός κίνδυνος από την πτώση των τιμών, υποστηρίζει, είναι το γεγονός ότι οι κλάδοι πετρελαίου και φυσικού αερίου γίνονται λιγότερο ελκυστικοί για επενδύσεις.

Αποτέλεσμα είναι να εξαναγκάζονται οι εταιρείες να εγκαταλείψουν την ανάπτυξη δύσκολων τεχνολογικά αποθεμάτων και τη βελτίωση των υποδομών, το οποίο οδηγεί τελικά σε μείωση της προσφοράς πετρελαίου στην αγορά, προσέθεσε.

«Αυτό σημαίνει ότι σε κάποια στιγμή, μπορεί να υπάρξει μία απότομη διόρθωση των τιμών στην αντίθετη κατεύθυνση, που θα μπορούσε να προκαλέσει ένα οικονομικό σοκ. Ούτε οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες ούτε οι καταναλώτριες, στην παγκόσμια οικονομία, χρειάζονται τέτοια σοκ», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.