Ξεκίνησε στην Σόφια η Πρώτη Συνάντηση της Ομάδας Εργασίας για τα Δίκτυα Αερίου στην Κεντρική και ΝΑ Ευρώπη

Ξεκίνησε στην Σόφια η Πρώτη Συνάντηση της Ομάδας Εργασίας για τα Δίκτυα Αερίου στην Κεντρική και ΝΑ Ευρώπη
energia.gr
Δευ, 9 Φεβρουαρίου 2015 - 16:38
Τις εργασίες της πρώτης συνάντησης Υψηλού Επιπέδου της Ομάδας Εργασίας για τα δίκτυα φυσικού αερίου στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη (CESEC), "φιλοξενεί" η Σόφια. Πρόκειται για μια εκδήλωση που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ

Τις εργασίες της πρώτης συνάντησης Υψηλού Επιπέδου της Ομάδας Εργασίας για τα δίκτυα φυσικού αερίου στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη (CESEC), "φιλοξενεί" η Σόφια. Πρόκειται για μια εκδήλωση που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.

Στη συνάντηση συμμετέχουν ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την Ενεργειακή Ένωση Μάρος Σέφτσοβιτς, ο Επίτροπος Κλιματικής Δράσης και Ενέργειας Μιγκέλ Κανιέτε και αντιπρόσωποι χωρών της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Εξάλλου, εκτός από τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ και άλλοι αξιωματούχοι, όπως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αρμόδιος για θέματα οικονομικής πολιτικής και ευρωπαϊκών κονδυλίων Τόμισλαβ Ντόντσεφ και η υπουργός Ενέργειας Τεμενούζκα Πέτκοβα συμμετέχουν στις εργασίες της συνάντησης.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός υπογράμμισε τον προσανατολισμό της Βουλγαρίας στην ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των ενεργειακών προμηθειών στην Ευρώπη.

Επομένως, τόνισε ο κ. Μπορίσοφ, η βουλγαρική κυβέρνηση εργάζεται στην κατεύθυνση της υλοποίησης έργων που θεωρούνται "κλειδιά", τα οποία θα δώσουν στη χώρα πρόσβαση σε προμήθειες φυσικού αερίου, που είναι ασφαλείς και σε ανταγωνιστικές τιμές.


Πρόσθεσε δε, ότι οι στόχοι της Βουλγαρίας είναι σε συμμόρφωση με τον σκοπό της Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Ένωσης.

Τον χειμώνα του 2008, η Βουλγαρία ήταν η χώρα που υπέφερε περισσότερο, όταν η Ρωσία σταμάτησε την προμήθεια φυσικού αερίου - μέσω της Ουκρανίας- στην Ευρώπη. Η βουλγαρική κυβέρνηση, τότε, κατέληξε στην απόφαση να αποφύγει τέτοιους κινδύνους στο μέλλον, σημείωσε ο κ. Μπορίσοφ.

Υπογράμμισε δε, ότι η βουλγαρική κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην κατασκευή των διασυνδετήριων αγωγών φυσικού αερίου μεταξύ της Βουλγαρίας και των γειτονικών χωρών της (Ελλάδα, Ρουμανία, Τουρκία και Σερβία).

Κάθε έργο θα πρέπει να υλοποιηθεί, με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία, διότι είναι αυτοί οι νόμοι που εξασφαλίζουν τον ανταγωνισμό στην αγορά, χαμηλές τιμές και ασφαλείς προμήθειες, υπογράμμισε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.

Χάρη στη γεωγραφική της θέση, η Βουλγαρία έχει τη δυνατότητα να "δράσει" ως ένας κόμβος διανομής φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημείωσε ο κ. Μπορίσοφ.

"Έχουμε ένα καλά σχεδιασμένο εθνικό σύστημα διανομής φυσικού αερίου και αποθηκευτικές εγκαταστάσεις φυσικού αερίου και έχουμε τα δικά μας αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου, τα οποία αναπτύσσονται. Αυτά είναι ορισμένα από τα πλεονεκτήματα και τις ευκαιρίες που προσφέρει η Βουλγαρία" σημείωσε.

Η βουλγαρική κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις γειτονικές χώρες και με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι αποφασισμένη να συμβάλλει στην πλήρη ολοκλήρωση της αγοράς φυσικού αερίου της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης και επιπλέον να βοηθήσει στο "χτίσιμο" των θεμελίων της Ενεργειακής Ένωσης, τόνισε ο κ. Μπορίσοφ.