Η πρόσφατη άνοδος των τιμών του πετρελαίου είναι προσωρινή και δεν αποκλείεται η πτώση τους ακόμα και στα 20 δολάρια το βαρέλι, τονίζει η Citigroup, επισημαίνοντας ότι σε μία τέτοια περίπτωση ίσως έρθει το τέλος του ΟΠΕΚ
Η πρόσφατη άνοδος των τιμών του πετρελαίου είναι προσωρινή και δεν αποκλείεται η πτώση τους ακόμα και στα 20 δολάρια το βαρέλι, τονίζει η Citigroup, επισημαίνοντας ότι σε μία τέτοια περίπτωση ίσως έρθει το τέλος του ΟΠΕΚ.

Η Citigroup αναθεώρησε προς τα κάτω, τη Δευτέρα, τις προβλέψεις της για την πορεία του αργού το 2015.

Όπως αναφέρει, οι τιμές στο εύρος των 45 - 55 δολαρίων δεν είναι σταθερές και μπορεί να οδηγήσουν σε αποεπένδυση από την αγορά πετρελαίου. Κατά μέσο όρο φέτος, θα διαμορφωθούν στα 54 δολάρια το βαρέλι, προβλέπει ο αμερικανικός οίκος.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της αγοράς εμπορευμάτων της Citi, Έντουαρντ Μορς, η παραγωγή στις ΗΠΑ συνεχίζει να αυξάνεται, σε Βραζιλία και Ρωσία έχει ανέλθει σε επίπεδα-ρεκόρ, ενώ την ίδια ώρα Σαουδική Αραβία, Ιράκ και Ιράν μειώνουν τις τιμές πώλησης προς τους ασιάτες πελάτες τους, σε μία προσπάθεια να διατηρήσουν αμετάβλητο το μερίδιο που έχουν στη συγκεκριμένη αγορά. 

Η Citi δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να δούμε φέτος, έστω και «για λίγο», το αμερικανικό αργό (WTI) να κατρακυλά μέχρι τα 20 δολάρια το βαρέλι.

«Δείχνει εξαιρετικά απίθανο να επιστρέψει ο ΟΠΕΚ στον παλαιό τρόπο δραστηριοποίησης (σ.σ. να μειώσει την παραγωγή για να αυξηθούν οι τιμές)», εκτιμά ο Εντ. Μορς.

«Αν και πολλοί αναλυτές, κατά της διάρκεια παλαιότερων κρίσεων στην αγορά, έβλεπαν "το τέλος του ΟΠΕΚ", ίσως αυτή τη φορά να είναι διαφορετικά», σημειώνει.