Η ρωσική Gazprom μείωσε κατά 20% την τιμή του αερίου που θα εξαγάγει στην Μολδαβία το πρώτο τρίμηνο του 2015, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών της χώρας την Τρίτη. Ειδικότερα, η Μολδαβία θα πληρώσει περί τα 311 δολ. (275 ευρώ) ανά 1.000 κ.μ. φυσικού αερίου για τις εισαγωγές από την Ρωσία, ενώ το τελευταίο τρίμηνο του 2014 πλήρωσε 376 δολ., σύμφωνα με την ως άνω ανακοίνωση

Η ρωσική Gazprom μείωσε κατά 20% την τιμή του αερίου που θα εξαγάγει στην Μολδαβία το πρώτο τρίμηνο του 2015, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών της χώρας την Τρίτη.

 

Ειδικότερα, η Μολδαβία θα πληρώσει περί τα 311 δολ. (275 ευρώ) ανά 1.000 κ.μ. φυσικού αερίου για τις εισαγωγές από την Ρωσία, ενώ το τελευταίο τρίμηνο του 2014 πλήρωσε 376 δολ., σύμφωνα με την ως άνω ανακοίνωση.

 

Ο ρωσικός κρατικός κολοσσός φυσικού αερίου αναθεωρεί την τιμή των παραδόσεων φυσικού αερίου προς την Μολδαβία σε τριμηνιαία βάση, βάσει της μέσης τιμής πώλησης προς την Ευρώπη και των διακυμάνσεων των διεθνών τιμών πετρελαίου.

 

Ας σημειωθεί ότι η Μολδαβία δεν διαθέτει δικά της αποθέματα αερίου και καλύπτει όλες της τις ανάγκες με εισαγωγές από την Ρωσία.

 

Ωστόσο, τον περασμένο Δεκέμβριο, η μολδαβική Energocom υπέγραψε με την ρουμανική OMV Petrom Gas συμφωνία για την έναρξη εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρουμανία μέσω του διασυνοριακού αγωγού που θα συνδέει το Ιάσιο της Ρουμανίας με το Ungheni της Μολδαβίας. Η τιμή ορίστηκε σε περίπου 277 δολάρια ανά 1.000 κ.μ. Ο αγωγός φυσικού αερίου, που μπορεί να μεταφέρει 1,5 δισεκ. κ.μ. ετησίως, αρχικά προοριζόταν να παρέχει στην πρώην σοβιετική δημοκρατία πρόσβαση στο φυσικό αέριο από την κοινή ευρωπαϊκή αγορά, ως εναλλακτική λύση στις ρωσικές προμήθειες, που έρχονται μέσω της Ουκρανίας.