Την περασμένη Πέμπτη, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι η Ουκρανία αναμένεται να λάβει περίπου 40 δισ. δολ. σε διεθνή βοήθεια σε περίοδο τεσσάρων ετών. Την ίδια μέρα, η Παγκόσμια Τράπεζα δεσμεύτηκε, στο πλαίσιο του παραπάνω προγράμματος του ΔΝΤ , να εκταμιεύσει έως 2 δισ. δολάρια προς το Κίεβο για εφέτος

Την περασμένη Πέμπτη, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι η Ουκρανία αναμένεται να λάβει περίπου 40 δισ. δολ. σε διεθνή βοήθεια σε περίοδο τεσσάρων ετών. Την ίδια μέρα, η Παγκόσμια Τράπεζα δεσμεύτηκε, στο πλαίσιο του παραπάνω προγράμματος του ΔΝΤ , να εκταμιεύσει έως 2 δισ. δολάρια προς το Κίεβο για εφέτος.

 

Ειδικότερα, η επικεφαλής του ΔΝΤ, σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε ότι έχει επέλθει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff-level agreement) για ένα δανειακό πρόγραμμα ύψους 17,5 δισ. δολ. με την Ουκρανία.

Το πακέτο αυτό θα αφορά μια Διευρυμένη Χρηματοδοτική Διευκόλυνση (Extended Fund Facility) διάρκειας τεσσάρων ετών που θα συνδέεται με σειρά οικονομικών μεταρρυθμίσεων, δήλωσε.

Μαζί με άλλες διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες, το συνολικό ύψος της βοήθειας προς την Ουκρανία αναμένεται να φτάσει τα 40 δισ. δολ. σημείωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ. Εκτιμάται ότι το υπόλοιπο της βοήθειας θα προέλθει από διμερή δάνεια και μία απόσβεση του χρέους των ιδιωτών πιστωτών της Ουκρανίας, που τελεί αυτή τη στιγμή υπό διαπραγμάτευση.

Το νέο δανεικό πρόγραμμα θα υποβληθεί για έγκριση στο Δ.Σ. του ΔΝΤ μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου.

"Εν ολίγοις, το νέο αυτό πρόγραμμα προσφέρει μια σημαντική ευκαιρία στην Ουκρανία… σε μια κρίσιμη στιγμή στην ιστορία της χώρας. Αν και είναι ένα ολοκληρωμένο και ισχυρό πρόγραμμα, υπόκειται επίσης σε υψηλούς κινδύνους", δήλωσε η Λαγκάρντ.

Μεταξύ των μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να υλοποιήσει η Ουκρανία είναι να αυξήσει τις τιμές ενέργειας ώστε να πλησιάσουν τα επίπεδα της αγοράς μέσα στα επόμενα δύο χρόνια και να δρομολογήσει ευρύτερες οικονομικές, τραπεζικές και δικαστικές μεταρρυθμίσεις.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Arseniy Yatsenyuk δήλωσε ότι το Κίεβο θα δρομολογήσει ένα ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα περιλαμβάνει την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος, μέτρα λιτότητας και αλλαγές στον ενεργειακό τομέα.

"Είναι ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων όχι για το ΔΝΤ αλλά για την Ουκρανία", δήλωσε.

 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ, δήλωσε ότι ο διεθνής οργανισμός είναι έτοιμος «να δεσμεύσει [να καταβάλει] έως και 2 δισεκατομμύρια δολάρια για το 2015 προκειμένου να υποστηρίξει τον ουκρανικό λαό ενώπιον των υπαρχουσών οικονομικών προκλήσεων, οικονομικών και γεωπολιτικών».

Η Τράπεζα, που αναμένεται να εγκρίνει ανά περίπτωση τις όποιες εκταμιεύσεις προς το Κίεβο, δεν διευκρίνισε λεπτομερώς εάν η βοήθειά της θα χορηγηθεί υπό τη μορφή μιας απευθείας χρηματοπιστωτικής στήριξης ή της χρηματοδότησης αναπτυξιακών σχεδίων και υποδομών.

Η βοήθεια θα προέλθει από ένα «μείγμα οικονομικών εργαλείων» και θα επικεντρωθεί στους άπορους και τις «σημαντικές» μεταρρυθμίσεις που το Κίεβο πρέπει να εφαρμόσει στους τομείς της ενέργειας και της μάχης για την καταπολέμηση της διαφθοράς, σημειώνει η Τράπεζα στο δελτίο τύπου.