Προτού ακόµα λάβει ψήφο εµπιστοσύνης στη Βουλή η νέα κυβέρνηση τουΣΥΡΙΖΑ, ένας ξένος επενδυτής έδωσεέµµεση στήριξη επαναβεβαιώνοντας τοσταθερό ενδιαφέρον του για την Ελλάδα και συγκεκριµένα για την παραγωγήυδρογονανθράκων (πετρελαίου). Ο Αµερικανός επενδυτής Ντάνιελ Λεµπ του Third Point -ο οποίος έχει επενδύσει πάνω από 100 εκατ. δολάρια στην Ελλάδα κατέχοντας το 45% της Energean Oil στην Καβάλα- έδωσε την έγκρισή του για τη συµµετοχή στον διαγωνισµό για τα κοιτάσµατα σε Αρτα/Πρέβεζα/Αιτωλοακαρνανία, περιοχές που διεκδικούν και τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Προτού ακόµα λάβει ψήφο εµπιστοσύνης στη Βουλή η νέα κυβέρνηση τουΣΥΡΙΖΑ, ένας ξένος επενδυτής έδωσεέµµεση στήριξη επαναβεβαιώνοντας τοσταθερό ενδιαφέρον του για την Ελλάδα και συγκεκριµένα για την παραγωγήυδρογονανθράκων (πετρελαίου).

Ο Αµερικανός επενδυτής Ντάνιελ Λεµπ του Third Point -ο οποίος έχει επενδύσει πάνω από 100 εκατ. δολάρια στην Ελλάδα κατέχοντας το 45% της Energean Oil στην Καβάλα- έδωσε την έγκρισή του για τη συµµετοχή στον διαγωνισµό για τα κοιτάσµατα σε Αρτα/Πρέβεζα/Αιτωλοακαρνανία, περιοχές που διεκδικούν και τα Ελληνικά Πετρέλαια. Η Energean, παρά τις αντίξοοες συνθήκες στην αγορά πετρελαίου (τιµή, κόστος εξόρυξης), συνεχίζει να επενδύει, αφού πρόσφατα αγόρασε το πρώτο ιδιόκτητο γεωτρύπανο που έχει έρθει ποτέ στη χώρα, το «Energean Force», το οποίο µετασκευάζεται στο Πέραµα.

Το πρώτο πετρέλαιο

Την ερχόµενη άνοιξη, σύµφωνα µε το χρονοδιάγραµµα, το γεωτρύπανο εκτιµάται ότι θα µεταφερθεί στον κόλπο της Καβάλας για να εκτελέσει 15 γεωτρήσεις (επτά στον Πρίνο, επτά στο κοίτασµα Εψιλον και µία στον Βόρειο Πρίνο) στο πλαίσιο ενός επενδυτικού προγράµµατος που ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ. Στόχος των επενδύσεων είναι να αυξηθεί η παραγωγή στα επίπεδα των 5.000-10.000 βαρελιών στη διάρκεια της επόµενης τριετίας, έναντι των 2.000 βαρελιών που είναι σήµερα. Με παραγωγή στα 5.000 βαρέλια, ο Πρίνος αντέχει ακόµη και τιµές πετρελαίου στα 30 δολάρια ανά βαρέλι, όπως λένε στελέχη της εταιρείας. Η παραγωγή πετρελαίου εκτιµάται ότι θα ξεκινήσει το πρώτο τρίµηνο του 2016 για τα κοιτάσµατα Βόρειος Πρίνος - Πρίνος και το 2017 στο κοίτασµα Εψιλον. Στον πρόσφατο διαγωνισµό ο µεγαλοεπενδυτής Λεµπ έδρασε ακριβώς όπως οι µεγάλες πολυεθνικές πετρελαίου.

Επένδυσε στην εταιρεία Energean αφού αποτελεί τη µοναδική ελληνική εταιρεία που διαθέτει, σύµφωνα µε ανεξάρτητο εκτιµητή, βεβαιωµένα αποθέµατα 36.000.000 βαρελιών πετρελαίου. Οπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς πετρελαίου, είναι πολύ σπάνιο να επενδύσει µια εταιρεία όταν δεν υφίσταται καθόλου παραγωγή ή βεβαιωµένα κοιτάσµατα. Οι εταιρείες Τotal και ENI επένδυσαν και εµφανίστηκαν στην Κύπρο αφότου η αµερικανική Noble είχε ανακοινώσει τα κοιτάσµατα φυσικού αερίου στην περιοχή Αφροδίτη. Το δεύτερο και πιθανόν εντυπωσιακότερο στοιχείο είναι οι καθοδικές τιµές που επικρατούν στην αγορά πετρελαίου. Η τιµή του µαύρου χρυσού, όταν παρουσιάστηκε τον Ιούνιο στο Λονδίνο ο διαγωνισµός, ήταν στα 110 δολάρια το βαρέλι, ενώ την Παρασκευή που εξέπνεε η προθεσµία υποβολής προσφορών βρέθηκε στα µισά. ∆ιεθνώς έχουν γίνει περικοπές ερευνητικών - επενδυτικών σχεδίων αρκετών δεκάδων δισεκατοµµυρίων δολαρίων και αυτές αφορούν είτε περιοχές αχαρτογράφητες είτε θαλάσσιες περιοχές µε βαθιά νερά, οι οποίες απαιτούν τεράστια κόστη έρευνας και εξόρυξης. Παρά τις δυκολίες, η Energean συνεχίζει τις επενδύσεις.

Πού πόνταρε ο Λεµπ

«Πιστεύουµε πως το άνοιγµα της ελληνικής αγοράς έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων θα ωφελήσει σηµαντικά και ουσιαστικά στην ανάκαµψη της οικονοµίας και ότι η Energean, ως η µοναδική ανάδοχος αδειών παραγωγικών και εκµετάλλευσης κοιτασµάτων στη χώρα, κατέχει σηµαντικό πλεονέκτηµα στην αξιοποίηση αντίστοιχων ευκαιριών», είχε επισηµάνει ο διευθύνων σύµβουλος και ιδρυτής της Third Point Ντάνιελ Λεµπ όταν τοποθέτησε αρχικά τα πρώτα 60 εκατ. δολάρια. Το γεγονός ότι ένας Αµερικανός επενδυτής του βεληνεκούς του κ. Λεµπ συνεχίζει να επενδύει στην Ελλάδα είναι είδηση, έστω κι αν πρόκειται για ένα µικρό κοµµάτι από τα συνολικά 12,5 δισ. δολάρια που έχει υπό διαχείριση. O κ. Λεµπ κατέχει το 45% των µετοχών της Energean επενδύοντας πάνω από 100 εκατ. δολάρια στην εταιρεία. Παρά την κατάρρευση των τιµών του πετρελαίου από το καλοκαίρι, δεν άλλαξε τη στρατηγική του (µε παραγωγή 5.000 βαρελιών στον Πρίνο η Energean αντέχει και στα 30 δολάρια το βαρέλι), ούτε όταν µετά τις ελληνικές εκλογές είχα- µε ριζική αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα. Αντίθετα, σύµφωνα µε πληροφορίες, συµµετείχε µαζί µε άλλους Αµερικανούς επενδυτές σε τηλεδιάσκεψη µε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη ∆ραγασάκη προκειµένου να ενηµερωθεί για τη νέα στρατηγική.

Oι κινήσεις του σε Ελλάδα - Κύπρο

Η Ελλάδα, όπως και η Κύπρος, ταιριάζει απόλυτα στη φιλοσοφία του Λεµπ, καθώς έχει αποφέρει τεράστια κέρδη στο fund του. Στις αρχές της άνοιξης του 2012, o κ. Λεµπ ξεκίνησε να αγοράζει ελληνικά οµόλογα στα 17 σεντς, αφού εµπιστεύτηκε µεγάλη ελληνική χρηµατιστηριακή σχετικά µε το πρόγραµµα της τότε κυβέρνησης για τις µεταρρυθµίσεις. Μέχρι τα τέλη του χρόνου τα κέρδη του ήταν τεράστια. Σύµφωνα µε ξένα πρακτορεία, έφτασαν τα 500 εκατ. δολάρια από µια συνολική θέση 1 δισ. δολαρίων. Τον Ιανουάριο του 2013 δεν διέθετε ούτε µισό ελληνικό οµόλογο. Τα κέρδη από την Ελλάδα δεν ήταν τα µοναδικά, αφού σύστησε fund (Third Point Hellenic Recovery) αντλώντας 600 εκατ. δολάρια από Αµερικανούς επενδυτές. Απέκτησε θέση στην Dolhin Capital του κ. Μίλτου Καµπουρίδη µέσω µετοχών και οµολόγων και διπλασίασε τα κέρδη του καθώς είχε εισέλθει σε χαµηλές τιµές. Εµφανίστηκε και ως διεκδικητής του διαγωνισµού ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ, αλλά η κατάθεση ενδιαφέροντος ήταν περισσότερο µια πράξη βοήθειας προς την τότε ελληνική κυβέρνηση, αφού κατόπιν αποσύρθηκε. Ενδιαφέρον επέδειξε και για τον διαγω- νισµό ιδιωτικοποίησης του «Αστέρα», όπου συµµετείχε µε την Dolphin. Η επόµενη επέν- δυσή του στην περιοχή ήταν όταν κάλυψε το 40% της αύξησης κεφαλαίου της Ελληνικής Τράπεζας µαζί µε το fund Wargaming τοπο- θετώντας 88 εκατ. δολάρια.

Η Barbie, το Third Point και οι κόντρες µε τον Κλούνεϊ

Ο µεγαλοεπενδυτής ταράζει την επενδυτική σκηνή των ΗΠΑ από το 1994. Με σπουδές στο Πανεπιστήµιο της Καλιφόρνιας (Μπέρκλεϊ), είχε άµεση επαφή µε τις επιχειρήσεις καθώς η θεία του ήταν η δηµιουργός της κούκλας Barbie και της εταιρείας Mattel. Πέρασε από διάφορα funds τη δεκαετία του 1980 (Warburg Pinkus, Island Records, Jefferies), ενώ ανέλαβε και αντιπρόεδρος στη Citigroup. Το 1994 συ- γκέντρωσε από φίλους και την οικογένεια 3,3 εκατ. δολάρια ξεκινώντας το Third Point. Από την ίδρυσή του µέχρι σήµερα, το fund έχει καθαρή ετήσια απόδοση 21,1% ξεπερνώντας όλους τους δείκτες (Dow Jones, S&P 500, HFRI Event-driven). Τα µεγάλα κέρδη για το fund ήρθαν τα τελευταία χρόνια µε τις πολύ δυναµικές κινήσεις του κ. Λεµπ, ο οποίος βρίσκεται σε δικαστική διαµάχη µε έναν άλλο γνώριµό µας, τον Ινδό Πρεµ Γουάτσα του Fairfax, επειδή σόρταρε µια µετοχική θέση του δεύτερου. Οταν ανακάλυψε ότι στην εταιρεία Υahoo! το βιογραφικό ενός µέλους του ∆.Σ. ήταν ψεύτικο, το εξανάγκασε σε παραίτηση. Και όχι µόνο απέκτησε µετοχές, αλλά πήρε και θέση στο διοικητικό συµβούλιο της εταιρείας. Πριν από έναν χρόνο βρέθηκε ξανά στην επικαιρότητα ζητώντας από τη Sony να διασπάσει τον κλάδο της ψυχαγωγίας. Μάλιστα, κοντραρίστηκε δηµοσίως ακόµη και µε ηθοποιούς όπως ο Τζορτζ Κλούνεϊ. Από τη Sony αποχώρησε µε κέρδη. Σύµφωνα µε επιστολή προς τους επενδυτές (3ο τρίµηνο 2014), διατηρούσε θέσεις σε µεγάλες εταιρείες όπως οι Amgen, eBay, PayPal, Alibaba.

Ποια είναι η Energean

H Energean ειναι η μοναδική ελληνική εταιρεία με πείρα στην παραγωγή πετρελαίου, ενώ η παρουσία ισχυρών μετόχων από τον χώρο της ναυτιλίας, αλλά και το Third Point εγγυώνται την έρευνα και ανάπτυξη των πιθανών κοιτασμάτων σε Ιωάννινα, Κατάκολο, στις νέες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και, βεβαίως, στον κόλπο της Καβάλας. Στα επτα χρόνια που δραστηριοποιείται στον Πρίνο, η Energean απασχολεί σταθερά πάνω από 300 εργαζομένους, έχει επενδύσει 180 εκατ. ευρώ αναβιώνοντας την παραγωγή και έχει εισφέρει πάνω από 90 εκατ. ευρώ στην τοπική κοινωνία της Καβάλας και σχεδόν 100 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο, στα ασφαλιστικά ταμεία και τις εταιρείες δημοσίου συμφέροντος. Στο εξωτερικό η Energean έχει άδεια έρευνας και εκμετάλλευσης στην Αίγυπτο (στο μπλοκ West Kom Ombo), συμμετέχει με 25% μαζί με την Ocean Rig του εφοπλιστή Γιώργου Οικονόμου σε άδεια στη θαλάσσια περιοχή του Ισραήλ (μπλοκ Sara και Myra, κοντά στο μεγάλο κοίτασμα του Ταμάρ), ενώ έχει υποβάλει προσφορά για άδεια έρευνας και εκμετάλλευσης και για θαλάσσιες περιοχές στο Μαυροβούνιο, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός. Παρα τό γεγόνός ότι ξένες εταιρείες δεν κατέθεσαν προσφορές για τα κοιτάσματα, αξιοσημείωτο είναι πως κανένα από τα τρία οικόπεδα που έβγαλε σε διαγωνισμό το Ελληνικό Δημόσιο δεν έμεινε στα αζήτητα: Αρτα και Πρέβεζα διεκδικούνται από Energean και ΕΛ.ΠΕ., για την Αιτωλοακαρνανία υπέβαλε προσφορά η Energean και για τη ΒΔ Πελοπόννησο τα ΕΛ.ΠΕ.

(από την εφημερίδα "Πρώτο Θέμα", 15/02/2015)