Κομισιόν: Σχέδιο για Επενδύσεις στις Ενεργειακές Υποδομές με την Εγγύηση ΕΕ και ΕΤΕπ

Κομισιόν: Σχέδιο για Επενδύσεις στις Ενεργειακές Υποδομές με την Εγγύηση ΕΕ και ΕΤΕπ
energia.gr
Τετ, 18 Φεβρουαρίου 2015 - 09:40
Με μηχανισμούς που στηρίζονται σε γραμμές ιδιωτικής χρηματοδότησης με εγγυήσεις της Ε.Ε. και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων φιλοδοξούν οι Βρυξέλλες να θέσουν σε υλοποίηση το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα για τις ενεργειακές υποδομές
Με μηχανισμούς που στηρίζονται σε γραμμές ιδιωτικής χρηματοδότησης με εγγυήσεις της Ε.Ε. και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων φιλοδοξούν οι Βρυξέλλες να θέσουν σε υλοποίηση το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα για τις ενεργειακές υποδομές. 

Στόχος είναι η κινητοποίηση κεφαλαίων ύψους 315 εκατ. ευρώ, χρησιμοποιώντας δημόσιους πόρους, που θα προέλθουν από εγγυήσεις προστασίας κινδύνου (risk guarantees) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΤΕπ.

Ο επίτροπος για την Κλιματική Δράση και την Ενέργεια Μιγκέλ Κανιέτε δήλωσε ότι τέτοιες προσεγγίσεις θα χρησιμοποιηθούν για την ενθάρρυνση ιδιωτικών επενδύσεων στους πέντε βασικούς άξονες, που περιλαμβάνει το πλάνο για την Ενεργειακή Ένωση της Ε.Ε., την ενεργειακή ασφάλεια, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την ενεργειακή αποτελεσματικότητα, την εσωτερική αγορά ενέργειας, την έρευνα και την καινοτομία. Οι δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο της πρόσφατης παρουσίασης στις Βρυξέλλες των πρώτων δύο πιλοτικών οικονομικών εργαλείων που στηρίζονται στην ιδέα της μόχλευσης ιδιωτικών κεφαλαίων.

Τα δύο πρότζεκτ, στους τομείς της εξοικονόμησης ενέργειας και της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, έχουν στόχο να κινητοποιήσουν κεφάλαια άνω του 1 δισ. ευρώ και να αποδείξουν ότι είναι εφικτό το σχέδιο Γιούνκερ για επενδύσεις 315 εκατ. ευρώ στην ενέργεια. Το Private Finance for Energy Efficianct -ιδιωτική χρηματοδότηση για την ενεργειακή αποτελεσματικότητα- το ένα από τα δύο πιλοτικά προγράμματα, θα λάβει κοινοτική χρηματοδότηση 80 εκατ. ευρώ και θα επιχειρήσει να κινητοποιήσει κεφάλαια άνω των 350 εκατ. ευρώ για δαπάνες εξοικονόμησης ενέργεια, όπως η καλύτερη μόνωση των κτιρίων.

Στην παρουσίαση, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν έδωσαν λεπτομέρειες για το πρόγραμμα, δήλωσαν όμως ότι τα 80 εκατ. ευρώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προστασία από τον πιστωτικό κίνδυνο, σε δανειακά χαρτοφυλάκια με δαπάνες για έργα ενεργειακής αποτελεσματικότητας, αναφέρει το Reuters. Η Kομισιόν θα παρέχει επίσης τεχνική υποστήριξη.

Χρηματοδότηση

Το άλλο πρότζεκτ είναι το «Natural Capital Financing Facility» -κεφάλαιο για τη χρηματοδότηση έργων διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος- το οποίο θα αντλήσει χρηματοδότηση έως 125 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με σκοπό την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων για έργα όπως η διαχείριση των δασών.

«Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων εκτιμά ότι περισσότερα από 1 δισ. ευρώ επενδύσεων σε έργα ενεργειακής αποτελεσματικότητας θα μπορέσουν να ξεδιπλωθούν χάρη στις δύο νέες πρωτοβουλίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Τράπεζας Richard Willis.

Το Γκρουπ των Θεσμικών Επενδυτών για την Κλιματική Αλλαγή, οι οποίοι εκπροσωπούν επενδυτές υπεύθυνους για περιουσιακά στοιχεία ύψους 9 τρισ. ευρώ, δήλωσε ότι τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία μπορούν να προσελκύσουν ιδιωτικά κεφάλαια αν υπάρχουν ισχυρές πολιτικές για να τα στηρίξουν.

Σύμφωνα με τον κ. Κανιέτε, τα δύο πρότζεκτ φέρνουν περί τα 200 εκατ. ευρώ σε μακροπρόθεσμα, χαμηλού κόστους δάνεια, τεχνική υποστήριξη και προστασία πιστωτικού κινδύνου για τις τράπεζες. Στο νέο σχέδιο η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αποκτά κεντρικό ρόλο στην αντιστάθμιση του κινδύνου, μία λειτουργία, που όπως αναφέρουν πολλοί αναλυτές, αποτελεί πρόκληση για την ΕΤΕπ και ίσως απαιτήσει αλλαγή φιλοσοφίας, αφού μέχρι σήμερα η τράπεζα έχει επικριθεί για την απροθυμία της να αναλάβει κινδύνους.

Στις 25 Φεβρουαρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει ένα υπόμνημα για την Ενεργειακή Ένωση. Παρότι η ανακοίνωση θα περιλαμβάνει πρόγραμμα δράσης δεν θα εξειδικεύει τα μέτρα χρηματοδότησης, καθώς θα επικεντρωθεί στους στόχους και όχι στη λεπτομερή ανάλυση των μέσων επίτευξης των στόχων. Σύμφωνα με το πρακτορείο Euractiv, το υπόμνημα θα αναφέρεται μεταξύ άλλων και στην ανάγκη θέσπισης νέας νομοθεσίας για τη δημιουργία της Ενεργειακής Ένωσης.

(Πηγή: imerisia.gr, 18/02/2015)