Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Βουλγαρίας ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι έδωσε άδεια εμπορίας στην θυγατρικής της πετρελαϊκής Shell στον τομέα του ηλεκτρισμού, Shell Energy Europe. Η άδεια έχει διάρκεια 10 ετών και δίνει στην εταιρεία το δικαίωμα να λειτουργήσει ως trader στην αγορά ηλεκτρισμού της χώρας

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Βουλγαρίας ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι έδωσε άδεια εμπορίας στην θυγατρικής της πετρελαϊκής Shell στον τομέα του ηλεκτρισμού, Shell Energy Europe. Η άδεια έχει διάρκεια 10 ετών και δίνει στην εταιρεία το δικαίωμα να λειτουργήσει ως trader στην αγορά ηλεκτρισμού της χώρας.

Στο business plan για την περίοδο 2015-2019 που κατέθεσε, στο πλαίσιο της αδειοδοτικής διαδικασίας, η Shell Energy Europe στην Κρατική Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας και Υδάτων της Βουλγαρίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της τελευταίας στο σάιτ της, προβλέπει ότι η εταιρεία θα προβεί σε αγοραπωλησίες ηλεκτρισμού που θα ανέλθουν σταδιακά από τις 43.800 MWh το 2015 στα 7,88 εκατ. MWh το 2019.

Τα έσοδα από τις εν λόγω συναλλαγές αναμένεται να αυξηθούν από 2,2 εκατ. ευρώ το 2015 σε άνω των 406 εκατ. ευρώ το 2019. Το 2017 η Shell Energy Europe αναμένει ότι θα παρουσιάσει κέρδη που θα φτάσουν περίπου τα 115 εκατ. ευρώ, ενώ το 2019 προβλέπει αλματώδη άνοδο στα 405,8 εκατ. ευρώ.

Η Shell Energy Europe δεν σχεδιάζει την αγορά συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων ή επενδύσεις κεφαλαίων στην Βουλγαρία. Η εταιρεία έκανε αίτηση για 35ετή άδεια, αλλά καθώς η αγορά ενέργειας της χώρας παρουσιάζει ιδιαίτερο δυναμισμό, η Κρατική Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας και Υδάτων τής απένειμε άδεια πολύ μικρότερης διάρκειας, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

Η Shell Energy Europe διαθέτει κεφάλαια ύψους 933 εκατ. βρετανικών λιρών, λειτουργεί σε 19 χώρες σε όλη την Ευρώπη και ανήκει εξ ολοκλήρου στον Όμιλο της Royal Dutch Shell.