Ευρωπαίοι και Αμερικανοί καταδίκασαν φραστικά την παραβίαση της εκεχειρίας, ενώ ξένα Μέσα έκαναν λόγο για καταστροφική ήττα.

Ευρωπαίοι και Αμερικανοί καταδίκασαν φραστικά την παραβίαση της εκεχειρίας, ενώ ξένα Μέσα έκαναν λόγο για καταστροφική ήττα.

Την Τρίτη το βράδυ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν καλούσε τον Ουκρανό ομόλογό του Πέτρο Ποροσένκο να αποσύρει τις δυνάμεις του από το στρατηγικής σημασίας Ντεμπάτσλεβε, στην Aνατ. Ουκρανία, και να αναγνωρίσει την ήττα του. «Προφανώς, είναι άσχημο να χάνει κανείς. Αλλά έτσι είναι η ζωή, και η ζωή συνεχίζεται», δήλωσε με ελάχιστα συγκεκαλυμμένο σαρκασμό ο Πούτιν από τη Βουδαπέστη, όπου βρισκόταν για επίσημη επίσκεψη.

Χθες το πρωί, ο Πέτρο Ποροσένκο αναγκάστηκε να πιει το πικρό ποτήρι, διατάσσοντας την απόσυρση των πολιορκημένων στρατευμάτων του από το Ντεμπάλτσεβε, το οποίο υπερασπίζονταν επί εβδομάδες, απέναντι στη σφοδρή επίθεση των ρωσόφωνων αυτονομιστών. Ο Ουκρανός πρόεδρος έκανε λόγο, στην κρατική τηλεόραση, για «σχεδιασμένη και οργανωμένη υποχώρηση» των στρατευμάτων του, αλλά ουδείς πήρε τοις μετρητοίς τη δήλωσή του. 

Το σχετικό ρεπορτάζ των New York Times κάνει λόγο για «καταστροφική ήττα» του Κιέβου, ενώ το πρακτορείο Reuters σημειώνει: «Αλλη μία στρατιωτική ήττα, καθώς πλησιάζει η πρώτη επέτειος της ανατροπής του φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, μπορεί να αποδειχθεί πολύ βαριά για το στομάχι ενός λαού που ήδη δυσφορεί για την παρατεταμένη σύγκρουση». Πρόσφατη δημοσκόπηση έφερε το 72% των Ουκρανών να επιθυμούν τον τερματισμό του εμφυλίου.

Η επιδιωκόμενη από τους ρωσόφωνους αυτονομιστές άλωση του Ντεμπάλτσεβε ήταν ο λόγος που ο Βλαντιμίρ Πούτιν έθεσε ως όρο, κατά τις διαπραγματεύσεις στο Μινσκ, να εφαρμοστεί η συνθήκη εκεχειρίας όχι αμέσως, την περασμένη Πέμπτη, αλλά από τα μεσάνυχτα Σαββάτου προς Κυριακή. Μέχρι τότε, οι αυτονομιστές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ ήλπιζαν ότι θα είχαν καταλάβει τον κρίσιμο σιδηροδρομικό κόμβο, που συνδέει τις δύο μεγαλύτερες πόλεις υπό τον έλεγχό τους. Τελικά, χρειάστηκαν τρεις παραπάνω ημέρες εχθροπραξιών μέχρις ότου πετύχουν τον στόχο τους.

Οι αντιδράσεις της Δύσης ήταν αναμενόμενες. Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι καταδίκασαν φραστικά την «παραβίαση της εκεχειρίας» από τους αυτονομιστές, ουσιαστικά όμως αναγνώρισαν τα τετελεσμένα στο Ντεμπάλτσεβε, απειλώντας τη Ρωσία με νέες κυρώσεις μόνο στον βαθμό που θα υπάρξουν πρόσθετες παραβιάσεις, σε άλλα σημεία.

«Οι ενέργειες των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστών στο Ντεμπάλτσεβε συνιστούν καθαρή παραβίαση της εκεχειρίας», δήλωσε η εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι, για να προσθέσει: «Η Ε.Ε. είναι έτοιμη να αναλάβει δράση εφόσον συνεχιστούν οι συγκρούσεις και άλλες αρνητικές εξελίξεις που παραβιάζουν τη συμφωνία του Μινσκ». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Παρά τις διάχυτες αμφιβολίες για την επιβίωση της εύθραυστης εκεχειρίας, τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία ανέφεραν ότι η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός τηρήθηκε χθες, με ήσσονος σημασίας, σποραδικά επεισόδια. Ενθαρρυντική ήταν και η πληροφορία που μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Interfax, σύμφωνα με την οποία οι δυνάμεις των αυτονομιστών στο Ντονέτσκ άρχισαν να αποσύρουν τον βαρύ οπλισμό τους από το μέτωπο, στην απόσταση που καθορίζει η συμφωνία του Μινσκ. Η εκεχειρία «δεν είναι νεκρή» και η Γαλλία «θα πράξει το παν για να τη διατηρήσει ζωντανή», δήλωσε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Στεφάν Λε Φολ.

(από την Εφημερίδα: "Η Καθημερινή", 19/02/2015)