Η Κομισιόν Ξεκινά Έρευνα για Βρετανική Μονάδα Βιομάζας με Αμερικανικό Πέλετ για Παραβίαση των Κανόνων Ανταγωνισμού

Η Κομισιόν Ξεκινά Έρευνα για Βρετανική Μονάδα Βιομάζας με Αμερικανικό Πέλετ για Παραβίαση των Κανόνων Ανταγωνισμού
energia.gr
Σαβ, 21 Φεβρουαρίου 2015 - 00:06
Έρευνα για το ύψος της επιδότησης που σχεδιάζει να δώσει η βρετανική κυβέρνηση σε πρότζεκτ μετατροπής θερμοηλεκτρικού σταθμού με βάση τον άνθρακα σε μονάδα βιομάζας ξεκίνησε την Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου, η Κομισιόν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει κατά πόσον η επιδότηση της μετατροπής του σταθμού του Λαϊνμάουθ σε σταθμό βιομάζας με καύση άνω των 1,5 ταμπλετών πέλετ ετησίως συνιστά παραβίαση των ευρωπαϊκών κανόνων ανταγωνισμού

Έρευνα για το ύψος της επιδότησης που σχεδιάζει να δώσει η βρετανική κυβέρνηση σε πρότζεκτ μετατροπής θερμοηλεκτρικού σταθμού με βάση τον άνθρακα σε μονάδα βιομάζας ξεκίνησε την Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου, η Κομισιόν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει κατά πόσον η επιδότηση της μετατροπής του σταθμού του Λαϊνμάουθ σε σταθμό βιομάζας με καύση άνω των 1,5 ταμπλετών πέλετ ετησίως συνιστά παραβίαση των ευρωπαϊκών κανόνων ανταγωνισμού.

Μάλιστα, η κυβέρνηση της Βρετανίας θα προβεί σε εισαγωγή των εν λόγω ποσοτήτων από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, καθώς είναι αδύνατον να εξασφαλιστούν από την ευρωπαϊκή αγορά. Έτσι, η Κομισιόν, σε σχετική ανακοίνωση, τονίζει ότι «η επιδότηση τόσο μεγάλου όγκου ξύλινων ταμπλετών πέλετ θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική στρέβλωση του ανταγωνισμού στην αγορά βιομάζας».

Μετά την μετατροπή, η μονάδα του Λαϊνμάουθ θα μπορεί, σύμφωνα με την βρετανική κυβέρνηση, να παράγει 2,3 τεραβαττώρες ηλεκτρισμού τον χρόνο, ενέργεια ικανή να ηλεκτροδοτήσει πάνω από μισό εκταομμύριο νοικοκυριά ετησίως.

Όπως εκτιμά η Κομισιόν, οι υπολογισμοί αυτοί «ίσως είναι υπερβολικά συντηρητικοί», υπονοώντας πως η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου επιδοτεί την εν λόγω μονάδα με περισσότερα χρήματα από ό, τι είναι απαραίτητο.