Έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 1,27 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) χορηγεί στην Ελλάδα η Κομισιόν με σκοπό την ενίσχυση της ικανότητας της Ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου να ανταποκρίνεται αποτελεσματικότερα στην εισροή προσφύγων, ιδίως στην περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου. Παράλληλα, η Κομισιόν ανακοίνωσε την επέκταση της επιχείρησης «Τρίτων» της Frontex στην Ιταλία, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2015

Έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 1,27 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) χορηγεί στην Ελλάδα η Κομισιόν με σκοπό την ενίσχυση της ικανότητας της Ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου να ανταποκρίνεται αποτελεσματικότερα στην εισροή προσφύγων, ιδίως στην περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου. Παράλληλα, η Κομισιόν ανακοίνωσε την επέκταση της επιχείρησης «Τρίτων» της Frontex στην Ιταλία, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2015.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, η χρηματοδότηση του ΤΑΜΕ θα χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη πέντε κινητών μονάδων ασύλου που θα δραστηριοποιούνται στα παραμεθόρια νησιά της Σάμου, Χίου, Λέσβου και Κω, καθώς και στην Αττική για μια περίοδο 8 μηνών.

Οι μονάδες θα εξετάζουν τις αιτήσεις ασύλου που υποβάλλουν οι υπήκοοι της Συρίας στην Ελλάδα μέσω μιας ταχείας διαδικασίας. Σκοπός είναι  η αντιμετώπιση των  επειγουσών και ειδικών αναγκών όσων κρατών μελών δέχονται μεγάλες πιέσεις σε θέματα ασύλου και μετανάστευσης.

Για τον σκοπό αυτό, για το 2014 και το 2015, η Επιτροπή έχει συγκεντρώσει συνολικά 50 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν μέσω του ΤΑΜΕ. Η έκτακτη χρηματοδότηση από την Επιτροπή προστίθεται στα τακτικά κονδύλια του ΤΑΜΕ που τα κράτη μέλη λαμβάνουν για την εφαρμογή των εθνικών τους προγραμμάτων κατά την περίοδο 2014-2020 – στην περίπτωση της Ελλάδας το βασικό ποσό ανέρχεται σε 259,35 εκατ. ευρώ. Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιδιότητας του Πολίτη, κ. Δ. Αβραμόπουλος δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι η έκτακτη χρηματοδότηση θα βοηθήσει την Ελληνική Υπηρεσία Ασύλου να εξετάζει γρήγορα τις αιτήσεις ασύλου του αυξανόμενου αριθμού Σύριων υπηκόων που φθάνουν στην Ελλάδα.

Σχετικά με τη βοήθεια στην Ιταλία, η Κομισιόν όχι μόνο ανακοίνωσε την επέκταση της επιχείρησης «Τρίτων» της Frontex στη χώρα τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2015, αλλά θα χορηγήσει και έκτακτη χρηματοδότηση 13,7 εκατ. ευρώ για τη διαχείριση της ροής των μεταναστών, των αιτούντων ασύλου και των προσφύγων. Κατά την παρουσίαση της εν λόγω πρωτοβουλίας, ο αρμόδιος Έλληνας Επίτροπος συνεχάρη την ιταλική ακτοφυλακή και όλους τους παράγοντες από τα άλλα κράτη-μέλη που συμμετέχουν στην επιχείρηση «Τρίτων».

Ανέφερε ενδεικτικώς ότι από την 1η Νοεμβρίου 2014 διασώθηκαν πάνω από 19.000 άνθρωποι, από τους οποίους 6.000 χάρη στην άμεση βοήθεια και συμμετοχή της επιχείρησης «Τρίτων» της Frontex, προσθέτοντας ότι μόνο το περασμένο Σαββατοκύριακο, η Frontex συμμετείχε σε 20 διαφορετικές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, κάτω από πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες. Από την πρώτη Ιανουαρίου του 2015, περισσότερα από 5.600 μετανάστες διασώθηκαν παρουσιάζοντας αύξηση 50% σε σχέση με πέρυσι. «Αυτός ο μεγάλος αριθμός μας δίδει ήδη μια ένδειξη του τι μπορούμε να περιμένουμε τους επόμενους μήνες και χρόνια», επεσήμανε ο κ. Αβραμόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι το 2014 ήταν έτος ρεκόρ με περισσότερους από 200.000 ανθρώπους να εισέρχονται στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου.

Σημείωσε, επίσης, ότι η Επιτροπή εργάζεται σκληρά για να ετοιμάσει τη νέα Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση, η οποία θα παρουσιάσει τον τρόπο με τον οποίο η Κομισιόν προτίθεται μαζί με τα άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ, τα κράτη-μέλη και τους οργανισμούς της,  να κινητοποιήσει όλα τα μέσα για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών προκλήσεων. Η πρώτη σχετική συνεδρίαση για το θέμα έχει οριστεί για τις 4 Μαρτίου. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 16 Μαρτίου, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων θα συζητηθεί το πώς η Ευρώπη μπορεί να συνεργαστεί πιο αποτελεσματικά με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης των μεταναστών.

Ο Έλληνας Επίτροπος υπογράμμισε ακόμη ότι η Κομισιόν, από κοινού με τα κράτη μέλη, πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη δημιουργία ενός πραγματικού ευρωπαϊκού προγράμματος για την επανεγκατάσταση των προσφύγων. Η Επιτροπή ήδη συνεργάζεται στενά με τα κράτη μέλη στο πλαίσιο του φόρουμ για την επανεγκατάσταση και μετεγκατάσταση. «Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για να διασφαλιστεί ότι τα κράτη μέλη μοιράζονται πραγματικά την ευθύνη», δήλωσε ο ίδιος. Τέλος, στις 12 Μαρτίου, ο Έλληνας Επίτροπος θα υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων σχετικά με την πρόοδο της εφαρμογής των συστάσεων της Task Force της Μεσογείου, αλλά και των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον περασμένο Οκτώβριο.