Την βεβαιότητα ότι η Ελλάδα δεν θα βγει από το Ευρώ, εκφράζει σε συνέντευξη του στην οικονομική επιθεώρηση «Wirtschafts Woche ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος όμως καταλογίζει στη νέα ελληνική κυβέρνηση λάθη και στους Έλληνες ευθύνες για την κρίση.

Την βεβαιότητα ότι η Ελλάδα δεν θα βγει από το Ευρώ, εκφράζει σε συνέντευξη του στην οικονομική επιθεώρηση «Wirtschafts Woche ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος όμως καταλογίζει στη νέα ελληνική κυβέρνηση λάθη και στους Έλληνες ευθύνες για την κρίση. Ο ευρωπαίος αξιωματούχος επισημαίνει ακόμη «ότι είναι αυτονόητο πως όλες οι υποχρεώσεις απέναντι στους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους της Ελλάδας πρέπει αν τηρηθούν». Αυτό πρέπει να αποτελεί τη βάση για κάθε νέα συμφωνία», τονίζει ο κ. Γιουνκέρ.

«Όταν ένας πρωθυπουργός βρίζει τους Γερμανούς δύο φορές σε μια εβδομάδα στις προγραμματικές δηλώσεις, δεν το θεωρώ αυτό μορφή υψηλής πολιτικής τέχνης, αλλά οδηγεί σε αναγέννηση των δυσάρεστων αισθημάτων», αναφέρει ο κ.Γιουνκέρ. Παράλληλα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο επικεφαλής της Κομισιόν σημειώνει ότι το κλίμα μεταξύ της Ευρώπης και της ελληνικής κυβέρνησης θα πρέπει να είναι φιλικό και να αποκλιμακωθεί η ένταση.Μέχρι το καλοκαίρι, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να συμφωνήσουμε με την ελληνική κυβέρνηση για ένα νέο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων με αναπτυξιακό χαρακτήρα για την Ελλάδα, αναφέρει.

Η εξυπηρέτηση του χρέους είναι σε μερικές χώρες υψηλότερη από ό,τι στην Ελλάδα, τονίζει ακόμη ο κ. Γιούνκερ και προσθέτει:«Όταν η ελληνική κυβέρνηση λέει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, τότε αυτό σημαίνει ότι στις χώρες με υψηλότερη εξυπηρέτηση χρέους η οικονομική κατάσταση θα έπρεπε να είναι ακόμη λιγότερο βιώσιμη. Προφανώς κάποιοι δεν έχουν καταλάβει ότι δεν θα έπρεπε να παίζουν με τη φωτιά». «Ακόμη και αν ο κίνδυνος είναι μικρότερος από ό,τι στο παρελθόν, υπάρχει ακόμη συστημικό πολιτικό ρίσκο. Εάν έβγαινε μια χώρα, θα είχε αυτό διαβρωτική επίδραση στην Ευρωζώνη. Κερδοσκόποι θα επιτίθεντο σε μια χώρα για την οποία θα πίστευαν ότι θα είχαν κέρδη αν προκαλούσαν την έξοδό της», απαντά στο αν θα άντεχε η Ευρωζώνη ένα πιθανό Grexit.