Αντιδράσεις από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, φαίνεται ότι προκαλεί η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ελέγχει προκαταβολικά όλες τις ενεργειακές συμφωνίες που συνάπτονται με τρίτες χώρες, ακόμα και τις συμβάσεις προμήθειας φυσικού αερίου
Αντιδράσεις από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, φαίνεται ότι προκαλεί η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ελέγχει προκαταβολικά όλες τις ενεργειακές συμφωνίες που συνάπτονται με τρίτες χώρες, ακόμα και τις συμβάσεις προμήθειας φυσικού αερίου.

Το μέτρο περιλαμβάνεται στο σχέδιο για την Ενεργειακή Ενωση της Ευρώπης που παρουσίασε πρόσφατα ο αρμόδιος επίτροπος Μάρος Σέφκοβιτς.Οπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, το σχέδιο Σέφκοβιτς θα συναντήσει αντίσταση στο Βερολίνο, το οποίο επιμένει ότι η Ε.Ε. πρέπει να συνεχίσει να αντιμετωπίζει την ενέργεια ως ένα τομέα που αφορά τις εθνικές κυβερνήσεις -όρος άλλωστε που περιλαμβάνεται στις συνθήκες της Ε.Ε.

Το πλάνο για την Ενεργειακή Ένωση προβλέπει ότι πρέπει να καταργηθούν τα σύνορα ανάμεσα στις 28 αγορές ενέργειας της Ε.Ε. Υποστηρίζει ότι θα μειωθεί η ενεργειακή εξάρτηση της Ε.Ε. από το ρωσικό αέριο και ότι θα προσελκύσει επενδυτές στη βιομηχανία της ενέργειας. Ομως το σημείο των προτάσεων που προβλέπει ότι οι Βρυξέλλες θα ελέγχουν προληπτικά κάθε συμφωνία με τρίτες χώρες αποτελεί σημείο τριβής και σοβαρού προβληματισμού.Η κυβέρνηση του Βερολίνου τον περασμένο χρόνο, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα στη Βουλή, εξέφρασε τη θέση ότι οι ενεργειακές συμφωνίες μεταξύ εταιρειών είναι θέμα που αφορά τις εμπλεκόμενες εταιρείες.

Το σχέδιο Σέφκοβιτς περιλαμβάνει, επίσης, φόρμουλα που επιτρέπει σε μία ομάδα χωρών να συνεργαστούν για να πετύχουν καλύτερες τιμές στις συμφωνίες με προμηθευτές ενέργειας. Πρόκειται για μία ιδέα που ξεκίνησε από την Πολωνία και πλέον με τη θέση αυτή έχουν συνταχθεί η Τσεχία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία. Καμία χώρα-μέλος δεν πρέπει να εξαναγκάζεται σε μη συμφέρουσες συμβάσεις λόγω μίας ιστορικά ή γεωγραφικά αδύναμης θέσης, αναφέρει χαρακτηριστικά το κοινό έγγραφο των τεσσάρων χωρών για το ζήτημα αυτό.

Σοβαρές ενστάσεις για τον προληπτικό έλεγχο των ενεργειακών συμφωνιών έχει εκφράσει και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτωρ Ορμπαν, ο οποίος δήλωσε ότι δεν πρόκειται να στηρίξει τις νέες πρωτοβουλίες της Κομισιόν. Οι δηλώσεις έγιναν μία ημέρα μετά τη σύναψη συμφωνίας με τη Ρωσία για την προμήθεια αερίου τα επόμενα είκοσι χρόνια. Εικοσαετούς διάρκειας είναι και τα συμβόλαια προμήθειας που έχουν συνάψει γερμανικές εταιρείες με τη Gazprom.Η Βουδαπέστη δεν πρόκειται να στηρίξει την τροποποίηση της συνθήκης της Ε.Ε. προκειμένου να δημιουργηθεί η «Ενεργειακή Ενωση», δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.

Η ενοποίηση της αγοράς ενέργειας της Ευρώπης είναι ανάμεσα στις πρώτες προτεραιότητες που έθεσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, από την προεκλογική του ήδη καμπάνια, το περασμένο καλοκαίρι. Με μέσα όπως η εξοικονόμηση ενέργειας, οι ΑΠΕ και οι οικονομίες κλίμακος που μπορεί να επιφέρει η κατάργηση των ενεργειακών συνόρων εντός Ε.Ε., η Κομισιόν θεωρεί ότι μπορεί να πετύχει τη μείωση της εξάρτησης από τη Ρωσία όσο και τη δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος για την κινητοποίηση επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας, ιδιαίτερα στα μεγάλα έργα υποδομής.

Ενα παράδειγμα κοινού πρότζεκτ προς την κατεύθυνση αυτή είναι η πρωτοβουλία για την ηλεκτρική διασύνδεση μεταφοράς «πράσινης» ενέργειας στις χώρες της Βόρειας Θάλασσας. Στο έργο συμμετέχουν εννέα χώρες-μέλη και η Νορβηγία, η οποία θα συνδεθεί με τη Βρετανία. Το καλώδιο θα συνεχίσει προς τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και τη Γερμανία, πριν επιστρέψει στη Σκανδιναβία. Η λειτουργία του θα επιτρέψει στην Ευρώπη να δημιουργήσει μία ζώνη ελεύθερου εμπορίου για την ανανεώσιμη ενέργεια, μειώνοντας την ανάγκη πλεονάζουσας ηλεκτροπαραγωγικής δυναμικότητας για την κάλυψη των αναγκών ηλεκτροδότησης, εξαιτίας της μεταβλητότητας των ΑΠΕ.

Μεταξύ εταιρειών

Η κυβέρνηση του Βερολίνου τον περασμένο χρόνο, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα στη Βουλή, εξέφρασε τη θέση ότι οι ενεργειακές συμφωνίες μεταξύ εταιρειών είναι θέμα που αφορά τις εμπλεκόμενες εταιρείες.

Ενστάσεις

Σοβαρές ενστάσεις για τον προληπτικό έλεγχο των ενεργειακών συμφωνιών έχει εκφράσει και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτωρ Ορμπαν.

(Πηγή: Ημερησία, 25/02/2015)