Η EWEA Χαιρετίζει την Πρόταση της Κομισιόν να Τεθεί Νέο Νομοθετικό Πλαίσιο στις ΑΠΕ Μετά το 2020

Η EWEA Χαιρετίζει την Πρόταση της Κομισιόν να Τεθεί Νέο Νομοθετικό Πλαίσιο στις ΑΠΕ Μετά το 2020
energia.gr
Τετ, 25 Φεβρουαρίου 2015 - 14:37
Η Ευρωπαϊκή Ένωση Αιολικής Ενέργειας (EWEA) καλωσόρισε την πρόταση της Κομισιόν για να τεθεί ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ που θα αφορά την περίοδο μετά το 2020, στα πλαίσια της προσπάθειας για την Ενεργειακή Ένωση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Αιολικής Ενέργειας (EWEA) καλωσόρισε την πρόταση της Κομισιόν για να τεθεί ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ που θα αφορά την περίοδο μετά το 2020, στα πλαίσια της προσπάθειας για την Ενεργειακή Ένωση.

Ο διευθύνων σύμβουλος της EWEA, Τόμας Μπέκερ, χαρακτήρισε τις προτάσεις «θετικά μηνύματα από την Κομισιόν» και πρόσθεσε ότι «βλέπουμε προτάσεις για μια ταχεία απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα προς πιο ανανεώσιμες, ασφαλείς και καθαρές πηγές ενέργειας».

Παράλληλα, ο σύνδεσμος καλεί για μια αντιμετώπιση των διαφορετικών κρατικών ενεργειακών πολιτικών στους κόλπους της Ε.Ε., καθώς στέλνουν αντιφατικά μηνύματα στους επενδυτές. Θεωρεί ότι οι εθνικές δράσεις θα πρέπει να συμπληρώνουν τους μακροπρόθεσμους κλιματικούς και ενεργειακούς στόχους της Ε.Ε. αποφεύγοντας αναδρομικές αλλαγές.

Ο κ. Μπέκερ πρόσθεσε ότι «τελικά η ενεργειακή ένωση θα επιτευχθεί μέσω της αυστηρής εφαρμογής των στόχων για το 2030 στα κράτη-μέλη προς τον στόχο του 40% για τη μείωση των ρύπων και του 27% για την διείσδυση των ΑΠΕ. Αυτό θα απαιτήσει ένα στιβαρό και διαφανές σύστημα διακυβέρνησης μέσα από τη νομοθεσία».

Αναφορικά με τις διασυνδέσεις ηλεκτρισμού και την ανάπτυξη των ΑΠΕ, ο κ. Μπέκερ σχολίασε ότι «οι αυξημένες διασυνδέσεις μεταξύ των κρατών-μελών και η επένδυση στα ηλεκτρικά δίκτυα είναι υψηλής σημασίας. Πάνω από όλα, η ενεργειακή ένωση πρέπει να συμπεριλάβει την διασυνοριακή συνεργασία ώστε να ενωθούν τα εθνικά δίκτυα με πιο αποδοτικές τεχνολογίες που θα επιτρέψουν στα κράτη να εκμεταλλευτούν τις εγχώριες πηγές ενέργειας σε απομακρυσμένες περιοχές και να την μεταφέρουν στα πυκνοκατοικημένα αστικά κέντρα».

«Η ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας βρίσκεται σε καλή θέση ώστε να γίνει η βάση για την ενεργειακή στρατηγική της Ε.Ε., ενώ ταυτόχρονα θα μειώσει το κόστος εισαγωγής ενέργειας», κατέληξε.