Εάν δεν τηρήσει η Μόσχα τα συμφωνηθέντα του Μινσκ, θα βρεθεί αντιμέτωπη με σκληρότερες κυρώσεις. Αυτό δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ κατά την διάρκεια της συνεντεύξεως Τύπου με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζάν-Κλώντ Γιούνκερ

Εάν δεν τηρήσει η Μόσχα τα συμφωνηθέντα του Μινσκ, θα βρεθεί αντιμέτωπη με σκληρότερες κυρώσεις. Αυτό δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ κατά την διάρκεια της συνεντεύξεως Τύπου με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζάν-Κλώντ Γιούνκερ.

 

Η Μέρκελ είπε ότι κάθε σοβαρή παραβίαση της καταπαύσεως του πυρός στην ανατολική Ουκρανία- την οποία περιέγραψε ως «εύθραυστη» - θα ωθήσει την Ευρώπη να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις στην Μόσχα, για την υποστήριξη που παρέχει στους αυτονομιστές. «Μέχρι στιγμής έχουμε μια εύθραυστη κατάπαυση του πυρός η οποία θα πρέπει να σταθεροποιηθεί», ανέφερε η Γερμανίδα Καγκελάριος μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. «Αλλά αν η συμφωνία του Μινσκ παραβιαστεί σε σοβαρό βαθμό, οι Ευρωπαίοι ηγέτες και η (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή είναι έτοιμη να προετοιμάσει και να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις», προσέθεσε.

 

Η ΕΕ έχει επιβάλει περιορισμούς στην έκδοση βίζας και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων κατά 151 ατόμων, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται και αρκετοί υψηλόβαθμοι Ρώσοι αξιωματούχοι. Ο Γιούνκερ απέκλεισε το ενδεχόμενο διεξαγωγής Συνόδου Κορυφής ανάμεσα σε ΕΕ και Ρωσία στο άμεσο μέλλον.

 

 

Επί πλέον, ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματτέο Ρέντσι εξέφρασε την υποστήριξη του στις προσπάθειες τις οποίες καταβάλλουν οι ηγέτες της ΕΕ να επιλύσουν την ουκρανική κρίση, υποστηρίζοντας ότι η Ρώμη δεσμεύεται πλήρως να προστατεύσει την εθνική κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. «Βρισκόμαστε σε μια χρονική στιγμή που όλοι μας θέλουμε να γίνεται σεβαστή η ανεξαρτησία και η κυριαρχία της Ουκρανίας», επεσήμανε ο Ρέντσι κατά τη διάρκεια επίσημης επισκέψεως που πραγματοποιεί στο Κίεβο, όπου συνάντησε τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.