Μηνύματα για την Ημέρα της Γυναίκας στα Γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου

Μηνύματα για την Ημέρα της Γυναίκας στα Γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου
της Μύρνας Νικολαΐδου / euractiv.gr
Παρ, 6 Μαρτίου 2015 - 16:40
Τον ρόλο της εκπαίδευσης ως μοχλού ανάπτυξης ανέδειξαν οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας με θέμα: “Ο ρόλος της εκπαίδευσης στην ενίσχυση της θέσης της γυναίκας” που πραγματοποιήθηκε στα Γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα

Τον ρόλο της εκπαίδευσης ως μοχλού ανάπτυξης ανέδειξαν οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας με θέμα: “Ο ρόλος της εκπαίδευσης στην ενίσχυση της θέσης της γυναίκας” που πραγματοποιήθηκε στα Γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Ο επικεφαλής του γραφείου του Ευρωκοινοβουλίου κ. Λεωνίδας Αντωνακόπουλος τόνισε τη σημασία της εκπαίδευσης και πώς αυτή συνδέεται με το Ευρωπαϊκό Έτος για την Ανάπτυξη 2015. Επεσήμανε δε την ανάγκη για καλύτερη παιδεία και εκπαίδευση στις πληγείσες από την ανθρωπιστική κρίση χώρες. Η εκπρόσωπος Τύπου της Αντιπροσωπείας της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Χριστίνα Καραϊτίδη υπογράμμισε ότι το Ευρωπαϊκό Έτος για την Ανάπτυξη 2015 ασχολείται με την εξωτερική δράση της ΕΕ και χωρίζεται σε θεματικές ανά μήνα.

Ο μήνας Μάρτιος, όπως είπε η ίδια, είναι αφιερωμένος στις γυναίκες και τα κορίτσια. Η αναπτυξιακή βοήθεια της ΕΕ προς τις τρίτες χώρες ισούται με μια δαπάνη μόλις 0,08 λεπτά ημερησίως για κάθε Ευρωπαίο πολίτη, τόνισε. Αναφέρθηκε δε στον ρόλο που παίζει η ΕΕ στη χειραφέτηση των γυναικών, δίνοντας έμφαση στις ανισότητες και τις διακρίσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν στις τρίτες χώρες, με τις γυναίκες να μην έχουν πρόσβαση στην υγεία, το νερό και την αποχέτευση. Επιπλέον έδωσε το δικό της μήνυμα για την εκστρατεία του ΟΗΕ για την ισότητα των φύλων #HeForShe.

Παράλληλα, η Φωτεινή Ασδεράκη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, του Πανεπιστημίου Πειραιώς αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της εκπαίδευσης των γυναικών του τρίτου κόσμου, η οποία θα αποφέρει, όπως σημείωσε, περισσότερα οφέλη. Τάχθηκε ακόμη υπέρ της προώθησης νέων μορφών επιχειρηματικότητας, με την αξιοποίηση της γνώσης και των δυνατοτήτων των γυναικών και των νέων, την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Παπαδημούλης, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος και ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, σε γραπτή ανακοίνωση.