3,3 δισ. λέβα έλλειμμα εμφάνισε συνολικά το 2014 η Εθνική Επιχείρηση Ηλεκτρισμού της Βουλγαρίας (NEK), ενώ μόνο το περασμένο έτος οι οφειλές της ΝΕΚ άγγιξαν τα 600 εκατ. Αυτό ανέφερε η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Temenuzhka Petkova, κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στα μεταλλεία της Maritsa Iztok

3,3 δισ. λέβα έλλειμμα εμφάνισε συνολικά το 2014 η Εθνική Επιχείρηση Ηλεκτρισμού της Βουλγαρίας (NEK), ενώ μόνο το περασμένο έτος οι οφειλές της ΝΕΚ άγγιξαν τα 600 εκατ. Αυτό ανέφερε η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Temenuzhka Petkova, κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στα μεταλλεία της Maritsa Iztok, κατά την διάρκεια της οποίας δεσμεύθηκε ότι η NEK θα καταβάλλει οφειλές 700 εκατ. λέβα στους δύο θερμοηλεκτρικούς σταθμούς –αμερικανικής ιδιοκτησίας- του συγκροτήματος AES Galabovo ContourGlobal Maritsa East 3.

Όπως τόνισε η Petkova, το έλλειμμα στη NEK δημιούργησε σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, τα οποία αυτή τη στιγμή γίνονται προσπάθειες να αντιμετωπιστούν. Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι η βουλγαρική κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε επαναδιαπραγματευθεί τους όρους των συμβάσεων των δύο θερμοηλεκτρικών με τους Αμερικάνους ιδιοκτήτες.

Σημείωσε, μάλιστα, ότι οι νέες τροποποιήσεις του νόμου για την ενέργεια θα οδηγήσουν σε αποτελεσματική συρρίκνωση του ελλείμματος της NEK κατά 100-150 εκατ. λέβα.