H καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ προστίθεται στην όλο αυξανόμενη λίστα δυτικών ηγετών που θα μποϋκοτάρουν τον εορτασμό για την 70η επέτειο από το τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου ως διαμαρτυρία για την ουκρανική κρίση.

H καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ προστίθεται στην όλο αυξανόμενη λίστα δυτικών ηγετών που θα μποϋκοτάρουν τον εορτασμό για την 70η επέτειο από το τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου ως διαμαρτυρία για την ουκρανική κρίση.

Ωστόσο, με μία λεπτή διπλωματική μανούβρα, θα επισκεφτεί τη Μόσχα μία μέρα μετά από το στρατιωτικό εορτασμό της 9ης Μαΐου στην κόκκινη πλατεία και θα καταθέσει στεφάνι μαζί με τον πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Το σχέδιο αυτό που αποκαλύφθηκε την Τετάρτη από την εφημερίδα Die Zeit και επιβεβαιώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο έρχεται μετά από μήνες αμφιταλαντεύσεων της καγκελαρίου από τότε που έλαβε την πρόσκληση το προηγούμενο καλοκαίριαπό το Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν.

Η κ. Μέρκελ καταλήγει όλο και περισσότερο στην άποψη, ότι, ακόμα και με την εύθραυστη ανακωχή στην Ουκρανία, η επιθετική προσέγγιση της Ρωσίας στους γείτονές της θα κρατήσει για χρόνια επιφέροντας μία μακρά περίοδο σύγκρουσης ανατολής και δύσης.

Όμως η κ. Μέρκελ θέλει να κρατήσει ανοικτή την πόρτα των συνομιλιών με τον κ. Πούτιν και να αποφύγει τις αχρείαστες προσβολές. Πόσο μάλλον όταν αυτό αφορά στο ναζιστικό παρελθόν της Γερμανίας και την εισβολή της στη Σοβιετική Ένωση. Η Μόσχα φαίνεται πρόθυμη να σεβαστεί τις ευαισθησίες της κ. Μέρκελ, με τον κ. Πούτιν να αποδέχεται το συμβιβαστικό πλαίσιο για τους εορτασμούς – κι αυτό παρά τη φθορά στις σχέσεις με το Βερολίνο που έχουν προκύψει από τότε που η Ουκρανική κρίση ξέσπασε σε βία.

Η κα Μέρκελ επισκέφτηκε τον περασμένο Φεβρουάριο τη Μόσχα μαζί με τον ΦρανσουάΟλάντ στα πλαίσια μιας αγωνιώδους προσπάθειας να εξασφαλίσει ανακωχή στην ουκρανική κρίση, κάτι που επετεύχθη αργότερα στο Μινσκ.

Ένα πλήθος Ανατολικοευρωπαίων ηγετών, συμπεριλαμβανομένων του πρόεδρου της Πολωνίας Bronislaw Komorowski και των προέδρων της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας έχουν ήδη μποϋκοτάρει το στρατιωτικό εορτασμό της 9ης Μάη, καθώς είναι ανήσυχοι για το ρωσικό επεκτατισμό.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, είπε ότι κι αυτός ότι, αν και εκφράζει το σεβασμό του για τις απώλειες της Σοβιετικής Ένωσης κατά την περίοδο του πολέμου, θα απέχει.

Η ρωσική πρόσκληση απευθύνθηκε σε όλους τους ηγέτες των χωρών που υποστήριξαν την συμμαχία κατά των Ναζί στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ανάμεσα σε αυτούς που σχεδιάζουν να είναι παρόντες, ο πιο επιφανής είναι ο Kινέζος πρόεδρος Xi Jinping.

O εκπρόσωπος της κ. Μέρκελ είπε ότι απέχοντας από τη στρατιωτική παρέλαση αλλά εκφράζοντας το σεβασμό της στις 10 Μαΐου, η κ. Μέρκελ διαχωρίζει την προσέγγιση της ουκρανικής κρίσης από την εκδήλωση σεβασμού στα θέματα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αναγνωρίζοντας ότι «τόσος θάνατος και τόσος πόνος προήλθαν από τη Γερμανία». Θα ήταν λοιπόν «πρέπον» να καταθέσει ένα στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, αλλά όχι να παρακολουθήσει την στρατιωτική παρέλαση.

Αυτοί που ακόμα δεν έχουν κοινοποιήσει τις απαντήσεις τους είναι ο Γάλλος πρόεδρος Φ. Ολάντ και ο Βρετανός πρωθυπουργός ΝτέιβιντΚάμερον, ο οποίος έχει και την επιπλέον εμπλοκή των βουλευτικών εκλογών στις 7 Μαΐου.

Η Πολωνία έχει προτείνει έναν εναλλακτικό εορτασμό στο Γκντανσκ, όπου ξέσπασε ο πόλεμος, για τις 8 Μαΐου. Οι περισσότερες χώρες τιμούν τις 8 Μαΐου ως τη μέρα που τέλειωσε ο πόλεμος. Η Ρωσία γιορτάζει αντίθετα στις 9, διότι όταν οι Ναζί παραδόθηκαν στις 8 Μαΐου το 1945, στη Μόσχα ήταν ήδη 9 του μήνα...

Πηγή: Euro2day