Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπλόκαρε τη συμφωνία ενεργειακής συνεργασίας της Ουγγαρίας με τη Ρωσία αναφορικά με την επένδυση 12 δισ. ευρώ για την κατασκευή δύο πυρηνικών αντιδραστήρων στην πόλη Πακς. Όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times, το βέτο των Βρυξελλών εστιάζεται στην υπερβολική ενεργειακή εξάρτηση της Ουγγαρίας από τη Μόσχα και «πιθανώς να πυροδοτήσει νέες εντάσεις μεταξύ Κρεμλίνου και Βρυξελλών»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπλόκαρε τη συμφωνία ενεργειακής συνεργασίας της Ουγγαρίας με τη Ρωσία αναφορικά με την επένδυση 12 δισ. ευρώ για την κατασκευή δύο πυρηνικών αντιδραστήρων στην πόλη Πακς. Όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times, το βέτο των Βρυξελλών εστιάζεται στην υπερβολική ενεργειακή εξάρτηση της Ουγγαρίας από τη Μόσχα και «πιθανώς να πυροδοτήσει νέες εντάσεις μεταξύ Κρεμλίνου και Βρυξελλών».

Ρωσία και Ουγγαρία είχαν συμφωνήσει για την κατασκευή δύο πυρηνικών αντιδραστήρων 1.200 megawatt στην πόλη Πακς. Με τη συμφωνία αυτή, η Μόσχα θα ενίσχυε την εμπορική της παρουσία στην κεντρική Ευρώπη. Οι δύο πλευρές είχαν υπογράψει από το Δεκέμβριο συμβόλαια για τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τη διατήρηση των εργοστασίων τα οποία είχαν ανατεθεί στον κρατικό όμιλο πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας, Rosatom, με αποκλειστική προμήθεια καυσίμων από αυτόν. Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Viktor Orban εξασφάλισε μάλιστα χρηματοδότηση 10 δισ. ευρώ για το σχέδιο από τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν τον Ιανουάριο του 2014.

«Πολλοί φοβήθηκαν ότι με τη συμφωνία αυτή αυξάνεται η ήδη βαριά ενεργειακή εξάρτηση της Ουγγαρίας από τη Μόσχα, ενώ πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί την ενεργειακή πολιτική για να διχάσει την Ευρώπη και να υπονομεύσει την ομοφωνία της Ένωσης στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί για την κρίση της Ουκρανίας» σχολιάζουν οι Financial Times.

Όλα τα συμβόλαια που αφορούν την προμήθεια πυρηνικών καυσίμων στην ΕΕ πρέπει να εγκρίνονται από το αρμόδιο ευρωπαϊκό όργανο, την Euratom, η οποία επιβάλει οικονομικές και τεχνικές προϋποθέσεις. Όπως αποκαλύπτουν οι FT η Euratom αρνήθηκε να δώσει την έγκρισή της στο συγκεκριμένο deal τονίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει αποκλειστική προμήθεια των καυσίμων από τη Ρωσία. «Η απόφαση, οι λεπτομέρειες της οποίας παραμένουν μυστικές, ελήφθη σε συνάντηση που έγινε στις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχαν και οι 28 Επίτροποι, συμπεριλαμβανομενου και του Ούγγρου Tibor Navracsics» αναφέρουν οι FT.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ουκρανίας πάντως, δήλωσε πως η επένδυση δεν ακυρώνεται. «Οι συνεχιζόμενες συζητήσεις δεν μπλοκάρουν με κανέναν τρόπο την επένδυση και δεν θα έχουν αντίκτυπο στην εφαρμογή της συμφωνίας» δήλωσε ο Zoltan Kovacs, ενώ κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters πως η κυβέρνηση της Ουγγαρίας θα καταθέσει εναλλακτική πρόταση που θα περιλαμβάνει και άλλους προμηθευτές πέρα από τη Ρωσία.