Ο Εντ Μίλιμπαντ Επιμένει στην Υπόσχεση του να Μειώσει Κατά 10% τους Λογαριασμούς Ενέργειας στη Μ. Βρετανία

Ο Εντ Μίλιμπαντ Επιμένει στην Υπόσχεση του να Μειώσει Κατά 10% τους Λογαριασμούς Ενέργειας στη Μ. Βρετανία
energia.gr
Σαβ, 14 Μαρτίου 2015 - 09:56
Μείωση των λογαριασμών ενέργειας των νοικοκυριών μέχρι και 10 τοις εκατό, έως το τέλος του έτους, υποσχέθηκε ο Εντ Μίλιμπαντ, εάν το κόμμα των Εργατικών κερδίσει τις εκλογές στη Μεγάλη Βρετανία.

Μείωση των λογαριασμών ενέργειας των νοικοκυριών μέχρι και 10 τοις εκατό, έως το τέλος του έτους, υποσχέθηκε ο Εντ Μίλιμπαντ, εάν το κόμμα των Εργατικών κερδίσει τις εκλογές στη Μεγάλη Βρετανία.

Το κόμμα της αντιπολίτευσης έχει ήδη απέναντι του, τις έξι μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας της Βρετανίας, με τη δέσμευση για άμεσο πάγωμα 20 μηνών των τιμών καθώς και τη δημιουργία μίας Σκανδιναβικού στιλ δεξαμενής ενέργειας, για τις επιχειρήσεις στο εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας.

Την Παρασκευή, ο ηγέτης των Εργατικών πρόκειται να ανακοινώσει ότι ένα νομοσχέδιο για την ενέργεια θα είναι μία από τις πρώτες νομοθετικές πράξεις του, εάν εκλεγεί στην Ντάουνινγκ Στριτ.

«Θα πρέπει να δοθεί μια νέα νομική δέσμευση από το φθινόπωρο, ώστε να εξασφαλίσει, ότι οι εγχώριες τιμές θα είναι «δίκαιες», αλλά και ότι θα έχει την εξουσία να διατάξει τη μείωση των τιμών στην κατάλληλη ώρα, εν όψει του χειμώνα. Οι τιμές θα μειωθούν μέχρι τα Χριστούγεννα», δήλωσε ο βοηθός του κου Μίλιμπαντ.

Το Εργατικό κόμμα δεν έχει εγκαταλείψει τη δέσμευσή του για την κατάργηση μακροπρόθεσμα, της υπάρχουσας ενεργειακή πολιτικής και την αντικατάστασή της με μια νέα σκληρή ενεργειακή ρύμιση. Θέλει ωστόσο να χρησιμοποιήσει τον υπάρχοντα ρυθμιστή, την Ofgem για να ωθήσει στο μεταξύ, τις τιμές προς τα κάτω.

Η κίνηση αυτή δείχνει πώς το Εργατικό κόμμα, εξακολουθεί να τηρεί την ατζέντα του «υπεύθυνου καπιταλισμού», παρά τις επικρίσεις από ορισμένα στελέχη των επιχειρήσεων, κατά τις τελευταίες εβδομάδες.

Η υπόσχεση να παγώσει τους λογαριασμούς ενέργειας, που στα τέλη του 2013, ήταν εξαιρετικά δημοφιλής, σε μια περίοδο ταχείας αύξησης του ενεργειακού κόστους, αναγκάζοντας μάλιστα τον συνασπισμό να βρεθεί σε επιφυλακή για αρκετούς μήνες - αν και η βιομηχανία προειδοποίησε ότι θα αποθαρρύνουν τις επενδύσεις σε μια κρίσιμη στιγμή.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε απαντώντας σε ερωτήσεις του Τύπου, την περασμένη εβδομάδα, ότι οι Εργατικοί φάνηκαν ελπιδοφόροι υποσχόμενοι «καθήλωση των τιμών ακόμη και όταν οι τιμές του πετρελαίου πέφτουν διεθνώς και είναι άρα ικανοί, να προκαλέσουν τελικά πραγματική ζημιά για τους καταναλωτές.

Το επιτελείο του κου Μίλιμπαντ, απάντησε ότι αυτό δεν ευσταθεί, διότι το πάγωμα ήταν πάντα περισσότερο από ένα «καπέλο» στις τιμές, γιατί αποτρέπει τις αυξήσεις αλλά επιτρέπει την προς τα κάτω κινήση των τιμών.

Η νέα παρέμβαση του ηγέτη των Εργατικών είναι μια προσπάθεια να φέρει την πολιτική πίσω στη δημόσια ατζέντα, με την υπόσχεση ακόμα πιο σκληρής δράσης κατά των εταιρειών.

Προς το παρόν ο ρυθμιστής ενέργειας της Βρετανίας η Ofgem δεν έχει την εξουσία να καθορίζει τις τιμές, ούτε ενεργοποιεί τον συναγερμό, εάν πιστεύει ότι οι καταναλωτές χρεώνονται παραπάνω.

Ο κ Μίλιμπαντ θα πει ότι θέλει να βοηθήσει τα εκατομμύρια των οικογενειών, που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα εξαιτίας της «χρόνιας υπερτιμολόγησης, των λογαριασμών ενέργειας.

Οι ομάδες των καταναλωτών έχουν διαμαρτυρηθεί για τις ήσσονος σημασίας πτώσεις στην ενεργειακή δαπάνη των νοικοκυριών, που ακολούθησαν τις μεγάλες πτώσεις των τιμών του πετρελαίου από το περασμένο καλοκαίρι.

Κατά το προηγούμενο έτος οι τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου είχαν μειωθεί κατά 22 τοις εκατό και οι τιμές χονδρικής για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκαν επίσης κατά 17 τοις εκατό. Ωστόσο, ένας τυπικό λογαριασμός του φυσικού αερίου, έχει μειωθεί μόνο κατά 1 έως 5 τοις εκατό, με ελάχιστες μεταβολές των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας των νοικοκυριών.

Έτσι το σωματείο των καταναλωτών, έκανε έκκληση για περαιτέρω περικοπές του 10 τοις εκατό στους λογαριασμούς του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, εφόσον οι εταιρείες βρίσκονταν υπό την πλήρη επίδραση του φθηνότερου πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Κατά έναν ειρωνικό τρόπο, οι «μεγάλες έξι» έχουν παραπονεθεί ότι ένας από τους λόγους για τις μικρές περικοπές στους λογαριασμούς αυτό το χειμώνα, έχει να κάνει ακριβώς με την ακούσια συνέπεια της ενεργειακής πολιτικής των Εργατικών.

Την ίδια στιγμή κάποιοι ήταν απρόθυμοι να μειώσουν τις τιμές σε περίπτωση νίκης των Εργατικών στις εκλογές του Μαΐου, πιθανότητα, που προειδοποιούν πως θα τους αναγκάσει να παγώσουν τους λογαριασμούς σε αυτό το κατώτερο επίπεδο.

Όποιος κερδίσει τις εκλογές, θα πρέπει να εξετάσει τα αποτελέσματα της επανεξέτασης από την Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών στην αγορά ενέργειας, η οποία συνεχίζεται.

Το κυβερνών κόμμα, στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, πρόβαλε το επιχείρημα, ότι οι μισθοί αρχίζουν για πρώτη φορά μετά από χρόνια, να αυξάνονται ταχύτερα από τον πληθωρισμό.

Ο κος Μίλιμπαντ, παρουσιάζει σήμερα τις πέντε προεκλογικές υποσχέσεις του κόμματος του, σε μία εκδήλωση στο Μπέρμιγχαμ.