Νέους τρόπους για να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο κύμα των μεταναστών που προσπαθούν να ξεφύγουν από συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, αναζητώντας παράνομης διαμονής στην Ευρώπη, διερεύνησαν χθες (12 Μαρτίου) οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ

Νέους τρόπους για να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο κύμα των μεταναστών που προσπαθούν να ξεφύγουν από συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, αναζητώντας παράνομης διαμονής στην Ευρώπη, διερεύνησαν χθες (12 Μαρτίου) οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ.

Η θέσπιση κέντρων υποδοχής και επεξεργασίας αιτήσεων ασύλου σε τρίτες χώρες ήταν μια από τις μεθόδους που συζητήθηκαν για την αντιμετώπιση των μεταναστών. Ωστόσο, με το πολιτικό χάος που επικρατεί σε αυτές τις χώρες, η ΕΕ είναι αντιμέτωπη με ένα τεράστιο εμπόδιο.

«Η πίεση από τη μετανάστευση συνεχίζει να αυξάνεται», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Λετονίας Rihards Kozlovskis μετά τις συνομιλίες στις Βρυξέλλες.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κάνει περισσότερα, όχι μόνο στη Μεσόγειο αλλά και στα χερσαία σύνορα στα Δυτικά Βαλκάνια».

Αλλά πρόσθεσε ότι το μπλοκ των 28 είναι «αποφασισμένο να λάβει τα απαραίτητα μέτρα».

Ο αριθμός των μεταναστών που εισέρχονται παράνομα στην ΕΕ το 2014 σχεδόν τριπλασιάστηκε σε 276.000 άτομα σε σύγκριση με το 2013, σύμφωνα με την Frontex. Συνολικά 220.000 έφτασαν μέσω της Μεσογείου.

Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι τουλάχιστον 3.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το περασμένο έτος, καθώς διέσχιζαν τη Μεσόγειο, καθιστώντας την περιοχή ως την πιο θανατηφόρα διαδρομή μεταναστών στον κόσμο.

Η Λιβύη εξακολουθεί να είναι η αφετηρία για πολλούς, ενώ οι διαιρέσεις μεταξύ των αντιμαχόμενων παρατάξεων και η αυξανόμενη ισλαμιστική βία καθιστούν τη χώρα βασικό μέλημα για την ΕΕ.

«Αν το θέμα της Λιβύης δεν επιλυθεί είναι άσκοπο να μιλάμε για τη μετανάστευση με την ελπίδα της παρεμπόδισης αναχώρησης των μεταναστών», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Angelino Alfano.

«Η προτεραιότητα για το σύνολο της διεθνούς κοινότητας πρέπει να είναι η δημιουργία κέντρων σε αφρικανικό έδαφος για την επεξεργασία αιτημάτων ασύλου και να δούμε αν είναι αποδεκτά».