Στις 20 Μαρτίου στις Βρυξέλλες οι Τριμερείς Συνομιλίες για τις Θερινές Παραδόσεις Ρωσικού Αερίου στην Ουκρανία

Στις 20 Μαρτίου στις Βρυξέλλες οι Τριμερείς Συνομιλίες για τις Θερινές Παραδόσεις Ρωσικού Αερίου στην Ουκρανία
energia.gr
Τρι, 17 Μαρτίου 2015 - 08:04
Στις 20 Μαρτίου θα συναντηθούν οι εκπρόσωποι της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο την επίτευξη συμφωνίας για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου στην Ουκρανία κατά τη θερινή περίοδο. Τη σχετική πρόσκληση απηύθυνε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα Ενεργειακής Ένωσης, Μάρος Σέφκοβιτς, με επιστολή του προς τον Ρώσο Υπουργό Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ, στις Μαρτίου

Στις 20 Μαρτίου θα συναντηθούν οι εκπρόσωποι της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο την επίτευξη συμφωνίας για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου στην Ουκρανία κατά τη θερινή περίοδο.

Τη σχετική πρόσκληση απηύθυνε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα Ενεργειακής Ένωσης, Μάρος Σέφκοβιτς, με επιστολή του προς τον Ρώσο Υπουργό Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ, στις Μαρτίου. Στην επιστολή, το περιεχόμενο της οποίας περιήλθε εις γνώσιν του energia. gr, ο ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος θέτει ως ατζέντα της συνάντησης την τιμή αγοράς του φυσικού αερίου, τους όρους πληρωμής και παράδοσης, καθώς και τους όγκους των ποσοτήτων που θα αγοράσει το Κίεβο από τη Μόσχα.

Η επιστολή κοινοποιείται στους Προέδρους των Gazprom και Naftogaz, καθώς και στον Ουκρανό Υπουργό Ενέργειας Ντεμτσίσιν. Σε αυτή, μεταξύ άλλων, ο Σέφκοβιτς εκφράζει την εκτίμησή του για την προθυμία αναφορικά με τη συνέχιση των τριμερών συνομιλιών ώστε να επιτευχθεί συμφωνία συνέχισης του "χειμερινού πακέτου", όπως προέβλεπε η Διακήρυξη του Μινσκ, στις 12 Φεβρουαρίου.

Ας σημειωθεί, τέλος, πως επιδίωξη του Κιέβου στις νέες συνομιλίες είναι να συμφωνηθεί η καταβολή πληρωμών μετά την παραλαβή των ποσοτήτων - σε αντίθεση με τα ισχύοντα σήμερα- καθώς και μείωση της τιμής του αερίου.