Η ενδεχόμενη απόφαση της Ρωσίας να κατασκευάσει αγωγό φυσικού αερίου που θα διασχίζει την Τουρκία, θα πρέπει να ληφθεί έπειτα από διαβουλεύσεις με την ΕΕ και να μην οδηγήσει σε παραβίαση των υφιστάμενων νομικών δεσμεύσεων, διαμηνύει στη Μόσχα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για τα θέματα Ενέργειας, Μάρος Σέφκοβιτς

Η ενδεχόμενη απόφαση της Ρωσίας να κατασκευάσει αγωγό φυσικού αερίου που θα διασχίζει την Τουρκία, θα πρέπει να ληφθεί έπειτα από διαβουλεύσεις με την ΕΕ και να μην οδηγήσει σε παραβίαση των υφιστάμενων νομικών δεσμεύσεων, διαμηνύει στη Μόσχα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για τα θέματα Ενέργειας, Μάρος Σέφκοβιτς.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στην Τουρκία, ο κ. Σέφκοβιτς είπε ότι η ΕΕ δεν έχει στη διάθεση της λεπτομέρειες για τη ρωσική πρόταση (σ.σ. για τον Turkish Stream) και προσέθεσε ότι το σχέδιο αυτό θα πρέπει να είναι οικονομικά βιώσιμο και συμβατό με τις υποχρεώσεις της Gazprom προς τους πελάτες της στην Ευρώπη.

«Όταν μιλάμε για κάποιες μεγάλες προμήθειες για τους Ευρωπαίους πελάτες, δεν μπορείς να λάβεις μία τέτοια απόφαση χωρίς να μιλήσεις μαζί τους, χωρίς να μιλήσεις με την ΕΕ και χωρίς να μιλήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δήλωσε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας στην Άγκυρα.

Ο κ. Σέφκοβιτς εξέφρασε επίσης την ανησυχία για το ενδεχόμενο αλλαγής της οδού διέλευσης του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του Turkish Stream αντί μέσω της Ουκρανίας.

Εάν γίνει αυτή η αλλαγή, δεν νομίζω ότι είναι μία κανονική διαδικασία και ο ορθός τρόπος για το πως πρέπει να συμπεριφέρονται σε ένα μεγάλο πελάτη όπως η ΕΕ, προσέθεσε.