Σε συμφωνία επί της αρχής για την Ενεργειακή Ένωση κατέληξαν οι ηγέτες των 28 χωρών-μελών στη Σύνοδο Κορυφής, στηρίζοντας τις προτάσεις για τη δημιουργία ενιαίας αγοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, η οποία θα βασίζεται σε καλύτερες διασυνδέσεις μεταξύ των χωρών και λιγότερο μυστικές συμφωνίες για την προμήθεια αερίου, καθώς ένας από τους βασικούς στόχους του όλου εγχειρήματος είναι η μείωση της εξάρτησης από τη Ρωσία

Σε συμφωνία επί της αρχής για την Ενεργειακή Ένωση κατέληξαν οι ηγέτες των 28 χωρών-μελών στη Σύνοδο Κορυφής, στηρίζοντας τις προτάσεις για τη δημιουργία ενιαίας αγοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, η οποία θα βασίζεται σε καλύτερες διασυνδέσεις μεταξύ των χωρών και λιγότερο μυστικές συμφωνίες για την προμήθεια αερίου, καθώς ένας από τους βασικούς στόχους του όλου εγχειρήματος είναι η μείωση της εξάρτησης από τη Ρωσία.

Προς το παρόν, φάνηκαν να αμβλύνονται οι αντιδράσεις στην αμφιλεγόμενη πρόταση της Κομισιόν περί προληπτικού ελέγχου όλων των ενεργειακών συμβάσεων που συνάπτονται με τρίτες χώρες, την αντίθεσή του προς την οποία έχει εκφράσει και ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης. Δύο συμβιβαστικές διατυπώσεις στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, με δύο λέξεις κλειδιά, τη «διαφάνεια» από την μία πλευρά και την «εμπιστευτικότητα» από την άλλη, φαίνεται ότι διαμόρφωσαν τις ισορροπίες.

«Oλοι οι ηγέτες συμφώνησαν να ενισχύσουν τη διαφάνεια στην αγορά αερίου, προκειμένου οι προμηθευτές να μην κάνουν κατάχρηση της θέσης τους για να παραβιάσουν τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, μειώνοντας την ενεργειακή μας ασφάλεια», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας, ο οποίος είχε και την ιδέα της Ενεργειακής Ενωσης.

Γερμανία
Οταν τη διατύπωσε, πριν από περίπου ένα χρόνο, ενώ ήταν ακόμα ηγέτης της Πολωνίας, κεντρικός του στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένας ενιαίος ευρωπαϊκός μηχανισμός προμήθειας αερίου, ώστε να επιτυγχάνονται καλύτεροι όροι από τους προμηθευτές και κυρίως τη Ρωσία. Στις ανησυχίες που προέβαλε η Γερμανία μήπως η Ενωση οδηγήσει στην αποκάλυψη κρίσιμων εμπορικών μυστικών όσον αφορά τις ενεργειακές συμφωνίες με τρίτες χώρες, ο κ. Τουσκ δήλωσε ότι για τα συμβόλαια μεταξύ των εταιρειών προβλέπεται ότι «η εμπιστευτικότητα των εμπορικά ευαίσθητων πληροφοριών πρέπει να διασφαλίζεται».

Για τον προληπτικό έλεγχο των συμβάσεων έχει εκφράσει την αντίθεσή του ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, αλλά και ο κ. Λαφαζάνης, θεωρώντας ότι εκχωρείται μέρος της εθνικής κυριαρχίας, όσον αφορά στην ενεργειακή πολιτική. Πάντως μέχρι το σχέδιο για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους σχετικούς κανονισμούς να οριστικοποιηθούν, θα χρειαστεί να περάσει από πολλούς ευρωπαϊκούς θεσμούς και διαδικασίες.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 21-22/03/2015)