Θα δυσκολευτούν οι ΗΠΑ να υλοποιήσουν απειλές για περισσότερες κυρώσεις σε βάρος του ενεργειακού κλάδου της Ρωσίας λόγω των οικονομικών φόβων της Ευρώπης για μεγαλύτερες επιπτώσεις στις οικονομίες της. Εξαιτίας αυτής της παραμέτρου, η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα δεν έχει πληθώρα επιλογών
Θα δυσκολευτούν οι ΗΠΑ να υλοποιήσουν απειλές για περισσότερες κυρώσεις σε βάρος του ενεργειακού κλάδου της Ρωσίας λόγω των οικονομικών φόβων της Ευρώπης για μεγαλύτερες επιπτώσεις στις οικονομίες της. Εξαιτίας αυτής της παραμέτρου, η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα δεν έχει πληθώρα επιλογών. Ο ενεργειακός κλάδος είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ρωσικής οικονομίας και άμεσος ανταγωνιστής των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας. Είναι ο κεντρικός στόχος των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Δύση σε βάρος της Μόσχας για τον ρόλο που έχει διαδραματίσει στις συγκρούσεις στην Ανατολική Ουκρανία.

Οι κυρώσεις που έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα έχουν πλήξει ερευνητικά προγράμματα σε σχιστολιθικά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, για παράδειγμα, στη Σιβηρία. Οι επιλογές που έχουν απομείνει είναι λιγοστές για τις ΗΠΑ. Μια επιλογή θα ήταν να επιβάλει κυρώσεις στις εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας, όπως έπραξε στην περίπτωση του Ιράν.

Αν και οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει κατά το ήμισυ από τα επίπεδα του περυσινού έτους, οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι διστάζουν να πλήξουν τα ενεργειακά τους αποθέματα, προχωρώντας σε δραστικά μέτρα σε βάρος της Ρωσίας. Η Μόσχα θα μπορούσε να αντιδράσει με τη διακοπή της προσφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη. «Εάν η Δύση αρχίσει να παίζει με τις τιμές του πετρελαίου, η Ρωσία θα αρχίσει να παίζει με το φυσικό αέριο, και η Ευρώπη δεν πρόκειται να ανεχτεί αυτήν την κατάσταση», δηλώνει ο Κάρλος Πασκάλ, αρμόδιος επί ενεργειακών ζητημάτων στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έως και τον περασμένο Αύγουστο.

Ο διάδοχος του κ. Πασκάλ, Αμος Χόστεϊν, δηλώνει ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει εξαντλήσει την εργαλειοθήκη των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας στην περίπτωση που ο κ. Πούτιν αποφασίσει να επεκτείνει το πολεμικό μέτωπο στην Ουκρανία. Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να «αυξήσει το κόστος» για τη Ρωσία εάν παραβεί τους όρους ανακωχής.

Βαριές, όμως, είναι μέχρι σήμερα οι επιπτώσεις και για εταιρείες της Δύσης. Απέκλεισαν την αμερικανική πετρελαϊκήεταιρεία Exxon Mobil από ερευνητικά προγράμματα στην Αρκτική και τερμάτισαν τη συνεργασία της με τη ρωσική εταιρεία Rosneft. «Εκτός από την πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου, την τεχνογνωσία και τεχνολογία και συγκεκριμένα προϊόντα, δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που έχει ανάγκη η Ρωσία από τη Δύση», δήλωσε ο Μαρκ Στρινγκ, νομικός επί ζητημάτων κυρώσεων στη WilmerHale.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 24/03/2015)