Κομβική χρονιά το 2014 για τον ΑΔΜΗΕ, που έκλεισε με καθαρά κέρδη κατά 25% αυξημένα και όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο Γιάννης Γιαρέντης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, αναδείχθηκε σε πρωταγωνιστή των πολλών εξελίξεων, τόσο στον τομέα των υποδομών και έργων, όσο και στον τομέα νέων οικονομικών συμφωνιών, καθώς και σε Ρυθμιστικά θέματα που επηρεάζουν την μελλοντική του πορεία.

Κομβική χρονιά το 2014 για τον ΑΔΜΗΕ, που έκλεισε με καθαρά κέρδη κατά 25% αυξημένα και όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο Γιάννης Γιαρέντης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, αναδείχθηκε σε πρωταγωνιστή των πολλών εξελίξεων, τόσο στον τομέα των υποδομών και έργων, όσο και στον τομέα νέων οικονομικών συμφωνιών, καθώς και σε Ρυθμιστικά θέματα που επηρεάζουν την μελλοντική του πορεία.

Ο κος Γιαρέντης στη δήλωσή του, προλογίζοντας τις οικονομικές καταστάσεις του ΑΔΜΗΕ για το 2014 (βλ. εδώ), που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, τονίζει ότι για τον ΑΔΜΗΕ εξακολουθεί να μπαίνει σε προτεραιότητα η ασφάλεια και η υγιεινή στην εργασία, καθώς βεβαίως και η φροντίδα για το περιβάλλον. 

Όπως αναφέρει δε, κορωνίδα των επιτυχιών του ΑΔΜΗΕ αποτελεί η επιτυχής ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας και η υπογραφή των συμβάσεων για την Α φάση της Διασύνδεσης των Κυκλάδων, ένα έργο του οποίου ο σχεδιασμός ξεκίνησε προ 20 ετών. 

"Σήμερα, η Διοίκηση, τα στελέχη και οι εργαζόμενοι στον ΑΔΜΗΕ, έχουν κάθε δικαίωμα να είναι υπερήφανοι που η διασύνδεση των Κυκλάδων έχει ήδη μπει στην φάση της υλοποίησης και που μετά από την ολοκλήρωση της Α φάσης , θα έχει συνεισφέρει στην αξιοπιστία του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων, στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, και στην εξοικονόμηση πόρων μέσω της ελάφρυνσης των ΥΚΩ κατά 100 εκατομμύρια, ποσού που σήμερα επιβαρύνονται οι Έλληνες Καταναλωτές", υπογραμμίζει ο κος Γιαρέντης, ενώ σε ότι αφορά ειδικά τις οικονομικές καταστάσεις αναφέρει τα παρακάτω:

"Η συνεχώς βελτιούμενη ποιοτική παροχή υπηρεσιών συντήρησης από τον ΑΔΜΗΕ, επιβραβεύθηκε με την σύναψη συμφωνίας πλαίσιο για την παροχή τεχνικής υποστήριξης και συντήρησης των παγίων του Δικτύου Διανομής (ΔΕΔΔΗΕ) για 3 έτη με σωρευτικό τίμημα €40 εκατομμύρια έσοδα και δυνατότητα επέκτασης για 2 ακόμα χρόνια.

Θεωρούμε μεγάλη επιτυχία ότι η εταιρεία - παρά το δύσκολο οικονομικό κλίμα - εξακολουθεί να παράγει ισχυρή κερδοφορία προ φόρων, η οποία ανήλθε στα €96 εκατομμύρια έναντι €74 εκατομμυρίων το 2013, σημειώνοντας αύξηση κατά 28,6%, έναντι €36 εκατομμυρίων το 2012. Αντίστοιχα και τα καθαρά κέρδη το 2014 είναι σημαντικά βελτιωμένα κατά 25% σε σχέση με τη προηγούμενη χρονιά διαμορφωμένα σε €69,9 εκατομμύρια αντί €55,9 εκατομμυρίων του 2013. Κερδοφορία που προήλθε με παράλληλη μείωση των λειτουργικών δαπανών κατά 19,9%. Τα συνολικά έσοδα της εταιρείας περιορίστηκαν σε €312 εκατομμύρια το 2014 από €347 εκατομμύρια το 2013, λόγω μείωσης του ενοικίου συστήματος μεταφοράς και περιορισμένων εσόδων από εργολαβίες που παρέχει η εταιρία σε τρίτους.

Πέραν αυτών, η εταιρεία εξακολουθεί να έχει ισχυρές λειτουργικές ταμειακές ροές που παρά τα προβλήματα ρευστότητας της αγοράς, ανέρχονται σε €192 εκατομμύρια έναντι €226 εκατομμυρίων που ήταν το 2013.

Η αναμενόμενη αναχρηματοδότηση συνολικού δανεισμού €337 εκατομμυρίων με τις εγχώριες τράπεζες βρίσκεται σε ικανό βαθμό ωριμότητας. Η εταιρεία λόγω των ισχυρών ταμειακών διαθεσίμων και της ισχυρής κερδοφορίας έχει την δυνατότητα κά-λυψης του καθαρού δανεισμού της κατά 1.5 φορές, κάτι που της επιτρέπει να εξυπηρετεί τον δανεισμό της ομαλά. Κατά συνέπεια, αποτελεί μεγάλη επιβράβευση των στρατηγικών επιλογών μας, και μήνυμα επιβεβαίωσης της αξιοπιστίας μας από τους ξένους πιστωτές μας, η εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων με την υπογραφή δανειακών συμβάσεων €135 εκατομμυρίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την υλοποίηση των έργων διασυνδέσεων και υποδομών.

Ταυτόχρονα εκπληρώνει τις φορολογικές της υποχρεώσεις καταβάλλοντας €26 εκατομμύρια.

Διένειμε σημαντικά μερίσματα στον κύριο μέτοχο , την ΔΕΗ ΑΕ.

Σημαντική επίσης επιτυχία αποτελεί η επαναλειτουργία της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης της Ελλάδας με την Ιταλία που είχε διακοπεί λόγω τεχνικών προβλημάτων.

Η διαθεσιμότητα του συστήματος μεταφοράς της ΗΕ , εξακολουθεί να αγγίζει το απόλυτο ευρισκόμενη στο 99,07%".

Σε ότι αφορά τον τομέα των Ρυθμιστικών Θεμάτων, ο κος Γιαρέντης τονίζει πως η συμβολή του ΑΔΜΗΕ ήταν εξίσου καθοριστική, καθώς είχε ενεργό συμμετοχή στην διαμόρφωση του οδικού χάρτη προς το Μοντέλο Στόχο, γνωστού ως TARGET MODEL, για την ολοκλήρωση της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Αγοράς. "Παράλληλα, συνέχισε να συντάσσει μελέτες μείωσης του ενεργειακού κόστους της χώρας προς την ΡΑΕ, ενώ τάχιστα αφομοίωσε και πλέον εφαρμόζει την νέα μεθοδολογία υπολογισμού του Επιτρεπόμενου Εσόδου κατ’ υπόδειξη της ΡΑΕ. Τέλος ο ΑΔΜΗΕ ολοκλήρωσε την πιστοποίηση από Ορκωτό Ελεγκτή του Ρυθμιστικού Μητρώου Παγίων, το οποίο και αποδέχθηκε η ΡΑΕ".

"Ο Στρατηγικός στόχος της ΑΔΜΗΕ για το μέλλον εξακολουθεί να είναι η εξασφάλιση των απαιτούμενων οικονομικών πόρων με σκοπό την διασφάλιση υλοποίησης του δεκαετούς προγράμματος ανάπτυξης", υπογραμμίζει ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος ΑΔΜΗΕ, λέγοντας ότι αυτό αποτελεί δέσμευση του ΑΔΜΗΕ απέναντι στην ελληνική κοινωνία.

"Εξακολουθεί να παραμένει στόχος μας ένα έργο-πρόκληση, η Ηλεκτρική Διασύνδεση της Κρήτης με την Ηπειρωτική Ελλάδα, έργο αξίας €1 δις, η υλοποίηση της Β’ και Γ’ φάσης διασύνδεσης των Κυκλάδων αξίας περίπου €160 εκατομμυρίων, καθώς επίσης και η ενεργός συμμετοχή του ΑΔΜΗΕ στον EuroAsia Interconnector, ενός έργου ενταγμένου στα PCI’s που σκοπό έχει την ηλεκτρική διασύνδεση της Ηπειρωτικής Ελλάδας με την Κρήτη, την Κύπρο και το Ισραήλ.

Συνεχής στρατηγική δέσμευση μας, εξακολουθεί να είναι η υλοποίηση κατασκευής νέων υποδομών και η αναβάθμιση των υφιστάμενων, μειώνοντας το κόστος του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, προς όφελος όλων, των επιχειρήσεων και των πολιτών, καθώς και η δημιουργία αξίας για τους μετόχους μας", καταλήγει.