Η Ευδαίμων Αραβία ήταν το όνομα που έδωσαν οι Ρωμαιοι στο νοτιοδυτικό τμήμα της Αραβικής χερσονήσου ,οπου οι βροχοπτώσεις , το θερμό κλίμα και η γειτονική θάλασσα εξασφάλιζαν μια έντονη βλάστηση και μια ευημερία τέτοια που έγινε αιτία απο τον 12ο πχ έως τον 6ο πχ Αιώνα να ανθήσουν σημαντικοί πολιτισμοί οπως αυτός της Βασιλισσας του Σαβά. Σημερα λέγεται Υεμενη
Η Ευδαίμων Αραβία ήταν το όνομα που έδωσαν οι Ρωμαιοι στο νοτιοδυτικό τμήμα της Αραβικής χερσονήσου ,οπου οι βροχοπτώσεις , το θερμό κλίμα και η γειτονική θάλασσα εξασφάλιζαν μια έντονη βλάστηση και μια ευημερία τέτοια που έγινε αιτία απο τον 12ο πχ έως τον 6ο πχ Αιώνα να ανθήσουν σημαντικοί πολιτισμοί οπως αυτός της Βασιλισσας του Σαβά. Σημερα λέγεται Υεμενη.

Ειναι η τελευταία χρονικά χώρα στην οποια η εσωτερική αναταραχή εξελίσσεται σε ανοιχτό πόλεμο. Η Σαουδική Αραβία με στοιχεία που δίδουν οι δορυφόροι και τα αλλα ηλεκτρονικά μέσα των ΗΠΑ βομβαρδίζουν τους πολεμιστές της φυλής Χούθι που ειναι Σιίτες και στηρίζονται απο το Ιράν με το οποιο Ιράν συνεργάζονται οι ΗΠΑ στη μάχη τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους το οποιο στηρίζει η Σαουδική Αραβία.

Δυσκολία κατανόησης; Πρέπει να αντιληφθούμε οτι είμαστε στην Μέση Ανατολή οπου αυτά συμβαίνουν .

Αυτό,πού πραγματικά συμβαίνει στην Μέση Ανατολή ειναι μια τεκτονική αλλαγή σε όλη την περιοχή. Η αλλαγή οφείλεται στην διαφοροποίηση της πολιτικής των ΗΠΑ αλλά όχι μόνο ,υπάρχουν και μεγάλες αλλαγές πολιτικής απο τα ιδια τα κράτη τα οποία βρίσκονται σε πολιτικό αναβρασμό.

Οι ΗΠΑ ,μετά απο περισσοτερο απο μισό Αιώνα ,αναθεωρούν την πολιτική τους στην Μέση Ανατολή με τους δυο κυρίους πυλώνες της εκεί παρουσίας τούς ,το Ισραήλ καί την Σαουδική Αραβία. Η σχέση των ΗΠΑ ειναι ισχυρά θεσμοθετημένη και με τις δύο αυτές χώρες οι οποιες επίσης διαθέτουν ισχυρότατα λόμπυ εντός των ΗΠΑ .

Τά λόμπυ ομως δεν μπορούν να καλύψουν τις νέες πραγματικότητες. Η νέα γενιά Εβραίων των ΗΠΑ δεν ταυτίζεται πλέον μέ το Ισραήλ και θεωρεί οτι τα συμφέροντα των ΗΠΑ είναι ανώτερα από τά συμφέροντα τού Ισραήλ και η ισχυρή οικονομική ενίσχυση των Βουλευτών καί Γερουσιαστών των ΗΠΑ απο το Ισραήλ και την Σαουδικη Αραβία σε αγαστή σύμπνοια, εχει βαθύτατα ενοχλήσει την Αμερικανικη Κυβέρνηση και Διοίκηση και ιδιαίτερα το,Στεϊτ Ντιπαρτμεντ. 

Η ουσία του προβλήματος ειναι η διαπίστωση οτι το Ισραήλ δεν μπορει να βοηθήσει τα πολιτικά σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή ,όντας αποστασιοποιημένο από όλες τις πολιτικές ενότητες της περιοχής ,αλλα ειναι μάλλον βαρίδι για αυτά ύστερα μάλιστα απο την ανικανότητα της παρούσας ηγεσίας του να εκσυγχρονίσει την πολιτική της και μαζι μέ αυτήν και την σχεση της με τις ΗΠΑ. Αυτο χειροτέρεψε πολυ με την πρόσφατη δια εκλογών παραμονή στην εξουσία της ίδιας πολιτικής ομάδας που με μια σπάνια επίδειξη πολιτικού αυτισμού αρνείται να αντιληφθεί τις ραγδαίες αλλαγές που γίνονται γύρω της και συνεχίζει την πολιτική της εναντίον του Ιραν ,που ειναι ο μόνος έν δυνάμει σύμμαχος του Ισραηλ στην περιοχη ,και εξακολουθεί να αρνείται πολιτική λύση στο Παλαιστινιακό παρ 'ολη την διεθνή κριτική και αποξένωση.

Η βασική σχεση ΗΠΑ-Ισραηλ δεν μπορει να διαλυθεί ομως εκμεταλλεύεται τώρα μόνο το ενα πέμπτο των δυνατοτήτων της και τα τελευταία γεγονότα οδηγούν σε αδυνάτισμα της αμερικανικής ασπίδας προστασίας του Ισραηλ που δεν το ανησυχεί ιδιαίτερα τώρα,και την πιθανότητα άρσης της στήριξης στα Ηνωμενα Έθνη πράγμα που ειναι πολύ σοβαρό.

Επισης η διαφοροποίηση της πολιτικής της Σαουδικής Αραβίας τα τελευταία δέκα χρόνια έν σχέσει με τις αμερικανικες επιδιώξεις δεν μπορεί πλέον να κρυφτεί και ειναι συνεχώς αυξανόμενη.

Η Αμερικανική στροφή προς το Ιράν εχει γνήσια βάση στα αμερικανικά συμφέροντα. Η διακοπή της πολεμικής πυρηνικής προσπάθειας του Ιράν έστω και ατελώς αρκεί για τις ΗΠΑ για να προσεγγίσουν πάλι εναν παλιό σύμμαχο που ειναι ,έστω και στριμωγμένος τώρα με κυρώσεις και οικονομικά προβλήματα, η ισχυρότερη χώρα της Μέσης Ανατολής και η ικανότερη αφού η ιδια εχει παρουσια και επιρρεαζει ισχυρά, Λίβανο,Συρια, Ιρακ,Υεμένη και ειναι σε θέση να δημιουργήσει όποτε θελήσει αναταραχές στο Μπαχρεϊν και ακόμη και μέσα στην Ανατολική Σαουδική Αραβία οπου υπαρχει πολύς Σιιτικός πληθυσμός.

Πέραν τών ανωτέρω ο πλούτος υδρογονανθράκων του Ιράν καθώς και η αναγκη εκσυγχρονισμού όλου του πλέγματος υδρογονανθράκων που μπορει να γίνει μόνο με αμερικανικά κεφάλαια και τεχνογνωσία ειναι ισχυρότατος παράγων έλξης. Εκτιμάται οτι το πρώτο μόνο στάδιο εκσυγχρονισμού του όλου συστηματος υδρογονανθράκων του Ιραν θα απορροφήσει το ποσό των 250 δις δολαριων,πεδίον κέρδους λαμπρόν για τις αμερικανικές πετρελαϊκές.

Πλέον τούτου οι Αμερικανοί βλέπουν οτι αν δεν αποκαταστήσουν σύντομα τις σχέσεις τους με το Ιράν διεισδύουν πολύ η Κίνα και η Ρωσία.

Υπαρχει συνεπώς απόλυτη αμερικανική λογική στην πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων της ισχυρότερης χώρας της Δύσης με την ισχυρότερη χώρα της περιοχής.

Η Σαουδική Αραβία δεν παρουσιάζει παρά φθίνον ενδιαφέρον για τις ΗΠΑ .

Οι εξαγωγές πετρελαιου της χώρας αυτης στό μέλλον θα συνεχίσουν να μειώνονται οσο αυξάνει η εσωτερική κατανάλωση ενεργειας. Σε τρεις δεκαετίες ο πληθυσμός της Σαουδικής Αραβίας αυξήθηκε από 13 εκατομμύρια σε 28 εκατομμύρια. Η κατά κεφαλή καταναλωση πετρελαίου ειναι μεγαλλιτερη ακόμη και από αυτη των ΗΠΑ . Μεταξυ 2005-2010 οι εξαγωγές πετρελαίου της χωρα έπεσαν απο 7.5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα στα 5.8 . Υπολογίζεται οτι αν διατηρηθεί ο παρών ρυθμός αύξησης της εσωτερικής κατανάλωσης και αντίστοιχου μείωσης των εξαγωγών ,η Σαουδική Αραβία θα είναι ασήμαντη για τις εξαγωγές πετρελαίου χώρα το 2027. Ακόμη περισσότερο σημαντικό ειναι οτι η χωρα δεν διαθέτει πλέον τόσο συνάλλαγμα οσο διέθετε πριν ,που με την συμφωνια Κίσσινγκερ -Φαϊζάλ,επένδυε και επενδύει στις ΗΠΑ .

Η Σαουδική Αραβία είναι υποχρεωμένη να αντιδράσει και αντιδρά,επιτιθέμενη στην Υεμένη με συνασπισμό των κρατών του κόλπου τα οποία μόνα τους τρέμουν το Ιράν. Ετοιμάζει τώρα παν- αραβικό Στρατό. Έφτασαν σε σημείο να εξετάζουν την παραγωγή ατομικής βόμβας διοτι φαίνεται οτι το Πακιστάν τώρα αρνείται την παροχή πυρηνικών όπλων στην Σαουδική Αραβία ,οπως είχε υποσχεθεί οταν ανέπτυσσε το πυρηνικό του οπλοστάσιο μέ Σαουδαραβικά χρήματα,προτείνοντας αντ 'αυτου κάποιες δυνάμεις πεζικού.Η πολεμική εμπλοκή της Σαουδικής Αραβίας θα της στοιχίσει πολιτικό κεφάλαιο και πολύ χρήμα χωρίς να βλάψει ουσιαστικά το Ιραν το οποιο παράγει μαχητές παντού στην περιοχή εξάγοντας πολλή ιδεολογία και λίγα χρήματα. Η σαουδαραβική ιδεολογία ειναι σε αμυνα πλέον και το κόστος διατήρησης της ειναι υψηλό. Ακόμη πρέπει να υπογραμμιστεί η ιδιαίτερη εσωτερική ανασφάλεια του σαουδαραβικού κατεστημένου που κινδυνεύει από τον εσωτερικό ζηλωτισμό που εντείνεται και δεν ειναι εύκολο πλέον να εξαχθεί.

Η περιοχή απο τον Λίβανο ως την Αλγερία και απο την Λιβυη έως την Νιγηρία ειναι σε αναβρασμό. Ο πόλεμος στην Υεμένη αποσταθεροποιεί περισσότερο μια ηδη ασταθή περιοχη.Δεν υπάρχει ορατή λύση. Τα πράγματα θα χειροτερέψουν πριν ηρεμήσουν. Μόνο μία συμφωνία Ιραν-Σαουδικής Αραβίας μπορει να δώσει λύση αλλα αυτή ειναι ακόμη μόνο ελπίδα. Έν τω μεταξύ αυτά πού συμβαίνουν στην Μέση Ανατολή κινδυνεύουν να αποσταθεροποιήσουν ευρύτερα την Ανατολική Μεσόγειο και μας αφορούν άμεσα.

www.kassandros.gr