Μελέτη σκοπιμότητας για τον Turkish Steam καταρτίζει αυτή την περίοδο το σερβικό κρατικό μονοπώλιο φυσικού αερίου Srbijagas. Κυρίαρχη προτεραιότητα για τη Σερβία η σύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου της Βουλγαρίας, τονίζει το Βελιγράδι
Μελέτη σκοπιμότητας για τον Turkish Steam καταρτίζει αυτή την περίοδο το σερβικό κρατικό μονοπώλιο φυσικού αερίου Srbijagas.

Όπως δήλωσε πρόσφατα σε συνέδριο στο Βελιγράδι, ο εκτελεστικός διευθυντής της Srbijagas, Γιόβοτσα Μπούντιμιρ, η μελέτη σχετικά με την πορεία του αγωγού και το κόστος του θα ολοκληρωθεί το Μάιο.

Σε σχετική προκαταρκτική μελέτη, προσέθεσε ο κ. Μπούντιμιρ, επισημαίνεται ότι ο νέος αγωγός θα περιλαμβάνει την Τουρκία, την Ελλάδα, την ΠΓΔΜ και τη Σερβία.

Το μήκος του αγωγού στο τουρκικό έδαφος θα είναι 100 χιλιόμετρα, στην Ελλάδα 304, στη Σερβία 521 και στην ΠΓΔΜ 162.

Μάλιστα, είπε ότι η διαδρομή του αγωγού South Stream, αν τελικώς προχωρούσε το σχέδιο κατασκευής του, θα ταίριαζε σε ένα τμήμα, στη Σερβία, με τη διαδρομή του Turkish Stream.

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο Σέρβος υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντερ Άντιτς, είπε ότι η σύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου της Βουλγαρίας αποτελεί βασική προτεραιότητα για τη χώρα του.

Ήδη, ένα σχετικό κονδύλι έχει περιληφθεί στον φετινό προϋπολογισμό, έχουν γίνει συζητήσεις με τη Βουλγαρία σχετικά με τη μεταφορική ικανότητα του αγωγού διπλής κατεύθυνσης και το επόμενο διάστημα η Σερβία θα αναζητήσει κεφάλαια για τη χρηματοδότησης της κατασκευής του έργου.