Εντείνεται η αντιπαράθεση της Gazprom με την Κομισιόν για τις τιμές του φυσικού αερίου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη ρωσική εταιρεία να προειδοποιεί για ενδεχόμενη αύξηση του ενεργειακού κόστους

Σε δηλώσεις του στους Financial Times, ο επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, δήλωσε ότι ο «εκβιασμός» θα αποτύχει παταγωδώς και θα προκαλέσει την αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Αιτία γι' αυτή την αντίδραση συνιστά η έρευνα της Κομισιόν για τη διερεύνηση τυχόν υπερχρέωσης πελατών της Gazprom στην Ανατολική Ευρώπη.

Παράλληλα, η Κομισιόν διεξάγει έρευνα για τις μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές του φυσικού αερίου μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Ορισμένες χώρες, όπως η Πολωνία, καταγγέλλουν πως η Μόσχα κοστολογεί υψηλότερα το φυσικό αέριο, προκειμένου να  ασκήσει πολιτική πίεση.

Ωστόσο, ο κ. Μίλερ απέρριψε τις συγκεκριμένες κατηγορίες και υποστήριξε ότι οι αποκλίσεις στις τιμές οφείλονται στον κατακερματισμό της ευρωπαϊκής αγοράς.

«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κατηγορούμαστε για τις τιμολογιακές αποκλίσεις. Εάν η Κομισιόν επιμείνει σε μία ενιαία τιμή, τότε αυτή δεν θα ενοποιηθεί προς τα κάτω, αλλά αντιθέτως προς τα πάνω», τόνισε.