Με καλούς οιωνούς για την παγκόσμια οικονομία ξεκίνησε η εβδομάδα, που διανύουμε, ωστόσο τα σημαντικότερα έπονται.

Με καλούς οιωνούς για την παγκόσμια οικονομία ξεκίνησε η εβδομάδα, που διανύουμε, ωστόσο τα σημαντικότερα έπονται. Κι αυτό διότι τις ΗΠΑ, οι λιανικές πωλήσεις κατέγραψαν τον Μάρτιο αύξηση, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2014 -και μάλιστα κατά 0,9%, ποσοστό που είναι το υψηλότερο εδώ και ένα χρόνο, με «ατμομηχανή» την αγορά αυτοκινήτου και άλλων αγαθών. Έτσι, σε συνδυασμό και με την ενίσχυση του δείκτη τιμών παραγωγού (PPI) τον ίδιο μήνα, φέρνει και πάλι στην πρώτη γραμμή την αύξηση των επιτοκίων από την Fed, μιας και η επιβράδυνση του πρώτου τριμήνου αποδεικνύεται παροδική.

Πάντως, πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τις τάσεις στην αμερικανική οικονομία θα υπάρξουν μετά και την αυριανή δημοσίευση των στοιχείων που αφορούν τις αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας και την κατασκευή νέων κατοικιών, καθώς και τον πληθωρισμό και την καταναλωτική εμπιστοσύνη, μια μέρα αργότερα. 

Σήμερα, πάντως, το ενδιαφέρον στρέφεται στην Ευρώπη και την Ιαπωνία και στις δηλώσεις τις οποίες θα κάνουν οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών -της EKT και της BoJ. Ο Μάριο Ντράγκι, συγκεκριμένα, ναι μεν θα ανακοινώσει ότι το βασικό επιτόκιο παραμένει αμετάβλητο (άνευ μεγάλου απροόπτου), ταυτόχρονα όμως θα παρουσιάσει τις εκτιμήσεις του ίδιου και των άλλων μελών της διοίκησης της τράπεζας για την κατάσταση που επικρατεί στην ευρωζώνη με βάση τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί αυτή την περίοδο.

Σύμφωνα, μάλιστα, με ανάλυση του Bloomberg, υπάρχουν πέντε μεγάλα μέτωπα στα οποία αναμένεται να επικεντρωθεί η ενημέρωση και οι ερωτήσεις που θα δεχθεί ο Ντράγκι: η πορεία του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, τα αρνητικά επιτόκια σε πολλά κρατικά ομόλογα, οι προβλέψεις για την ανάπτυξη που διέπονται από συγκρατημένη αισιοδοξία, η συνεχιζόμενη υποχώρηση της ισοτιμίας του ευρώ και, τέλος, η κατάσταση που επικρατεί στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται, όμως, και η σημερινή ομιλία του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας, Γιαρουχίκο Κουρόντα, προς την ένωση τραπεζών της χώρας, καθώς οι γενικότερες προοπτικές της οικονομίας παραμένουν εξαιρετικά ασταθείς και αβέβαιες, παρά τις διαρκείς ενέσεις ρευστότητας, αλλά και το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχουν ορισμένες καλές ενδείξεις, κυρίως λόγω της μείωσης της τιμής του πετρελαίου.

Πηγή: Ημερησία