Η Κομισιόν είναι έτοιμη να ξεκινήσει επίσημη έρευνα κατά της Gazprom, κατηγορώντας τον ρωσικό κολοσσό για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού της ΕΕ

Η Κομισιόν είναι έτοιμη να ξεκινήσει επίσημη έρευνα κατά της Gazprom, κατηγορώντας τον ρωσικό κολοσσό για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού της ΕΕ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal που επικαλείται πολύ καλά πληροφορημένες ευρωπαϊκές πηγές.

Η Κομισιόν ξεκίνησε το 2012 να ερευνά τις επιχειρηματικές πρακτικές της Gazprom σε ορισμένες χώρες της ανατολικής και της νότιας Ευρώπης. Στόχος να εξετασθεί το κατά πόσο η Gazprom εκμεταλλεύεται την κυρίαρχη θέση που έχει στις αγορές φυσικού αερίου των συγκεκριμένων χωρών.

Η «επίθεση» ενάντια στην Gazprom θα λάβει χώρα στη σύνοδο της Κομισιόν την Τετάρτη, με την αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπο για θέματα Ανταγωνισμού, Margethe Vestager, να εμφανίζεται αποφασισμένη να προωθήσει με ταχείς ρυθμούς την υπόθεση.

Η Gazprom είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ενώ ορισμένες χώρες στη Βαλτική αλλά και στη νότια Ευρώπη εξαρτώνται αποκλειστικά από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η Κομισιόν εξετάζει την «μη ορθή» πρακτική του ομίλου σε τρεις τομείς: 

1) Εάν η Gazprom δεν επιτρέπει σε κάποιες χώρες να επανεξάγουν το φυσικό αέριο που αγοράζουν από την ίδια, 

2) Κατά πόσο ο όμιλος έχει «συνδέσει» τα συμβόλαια που υπογράφει με κάποια κράτη, με άλλα projects όπως για παράδειγμα η κατασκευή αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου και 

3) Κατά πόσο είναι σύννομη η πρακτική τιμολόγησης βάσει των διεθνών τιμών πετρελαίου, που εφαρμόζει ο όμιλος.