Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόνανλντ Τουσκ, συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης στην Μεσόγειο
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόνανλντ Τουσκ, συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης στην Μεσόγειο. 

«Η κατάσταση στην Μεσόγειο είναι δραματική. Δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε ότι εκατοντάδες άνθρωποι πεθαίνουν στην προσπάθεια τους να διασχίσουν την θάλασσα προς την Ευρώπη. Αυτός είναι ο λόγος που αποφάσισα να συγκαλέσω έκτακτη σύνοδο αυτήν την Πέμπτη» ανακοίνωσε ο κ. Τουσκ. 

Είχε προηγηθεί έκκληση του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι για συνάντηση των ηγετών της ΕΕ, μετά την νέα τραγωδία στα ανοικτά της Λιβύης. Την Κυριακή πλοιάριο που μετέφερε περίπου 700 μετανάστες ανατράπηκε στα ανοικτά της Λιβύης παρασύροντας στον θάνατο εκατοντάδες άτομα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε στους υπουργούς Εξωτερικών και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ένα σχέδιο δέκα σημείων για την ανάληψη δράσης προκειμένου να δοθεί μια λύση στη μεταναστευτική κρίση στη Μεσόγειο.