Κεκλεισμένων των Θυρών Συνάντηση του Μπορίσωφ με τον Ιρανό Πρέσβη στη Σόφια για Εισαγωγές Φυσικού Αερίου

Κεκλεισμένων των Θυρών Συνάντηση του Μπορίσωφ με τον Ιρανό Πρέσβη στη Σόφια για Εισαγωγές Φυσικού Αερίου
energia.gr
Τρι, 28 Απριλίου 2015 - 17:27
Συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών διεξήχθη ανάμεσα στον Βούλγαρο πρωθυπουργό και τον Ιρανό πρέσβη στην Σόφια, στην βουλγαρική πρωτεύουσα, με αντικείμενο τη δημιουργία κόμβου φυσικού αερίου όπως μεταδίδει το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Merh

Συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών διεξήχθη ανάμεσα στον Βούλγαρο πρωθυπουργό και τον Ιρανό πρέσβη στην Σόφια, στην βουλγαρική πρωτεύουσα, με αντικείμενο τη δημιουργία κόμβου φυσικού αερίου όπως μεταδίδει το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Merh.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Merh, ο Ιρανός πρέσβης Αμπντολλάχ Νορουζί στη Σόφια περιέγραψε τα βασικά σημεία πρότασης για ένα ιρανο-βουλγαρικό σχήμα συνεργασίας με αντικείμενο τη δημιουργία κόμβου φυσικού αερίου που θα μπορούσε να δώσει ώθηση στις εισαγωγές ενέργειας τόσο της Βουλγαρίας όσο και της υπόλοιπης Ευρώπης.

Ήδη εφέτος, μετά την προκαταρκτική συμφωνία της 2ας Απριλίου για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, έχει αυξηθεί κατακόρυφα το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην χώρα, και, όπως έχει γράψει πρόσφατα το energia. gr (βλ. εδώ), πληθώρα ξένων υποψήφιων επενδυτών  προγραμματίζουν άμεσα να ταξιδέψουν εκεί για επί τόπου επαφές με εταιρείες και παράγοντες.

Οι Ιρανοί, ωστόσο, διέψευσαν σήμερα (βλ. εδώ) το χθεσινό δημοσίευμα του Reuters (βλ. εδώ), που ανέφερε ότι προχώρησαν σε πώληση 122.000 τόνων συμπυκνώματος φυσικού αερίου (gas condensate) σε ευρωπαϊκή εταιρεία για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια, και συγκεκριμένα προς την μεγαλύτερη εταιρεία διύλισης πετρελαίου της Πολωνίας, PKN Orlen. Όπως τόνισε ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος, κάθε νέα κίνηση στον πετρελαϊκό τομέα της χώρας εξαρτάται ακόμη από την άρση των κυρώσεων εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας. 

Όσον αφορά την ιρανο-βουλγαρική συνάντηση στη Σόφια, από την πλευρά του, ο Μπόικο Μπορίσωφ συνοδευόταν από τον Βούλγαρο αναπληρωτή πρωθυπουργό υπεύθυνο για την απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων και την οικονομική πολιτική Τόμισλαβ Ντόντσεφ, τον Υπουργό Εξωτερικών Ντάνιελ Μίτωφ και την Υπουργό Ενέργειας Τεμενούζκα Πέτκοβα.

Η είδηση έρχεται στον απόηχο προσπαθειών εκ μέρους Ευρωπαίων ηγετών και εταιρειών για αναβίωση του πρότζεκτ του αγωγού φυσικού αερίου Ναμπούκο, το οποίο είχε προταθεί για τον Νότιο Διάδρομο πριν την επιλογή του ΤΑΡ τον Ιούνιο του 2013. Τώρα και εν όψει και της πιθανολογούμενης άρσης των κυρώσεων για το πυρηνικό του πρόγραμμα, το Ιράν ευελπιστεί να αποτελέσει εναλλακτική πηγή φυσικού αερίου για την Ευρώπη μέσω του πρότζεκτ του Ναμπούκο. Η συμφωνία-πλαίσιο του Ιράν με την Ομάδα των «5+1» (τα 5 μόνιμα Μέλη του Σ.Α. του ΟΗΕ – ΗΠΑ, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Κίνα - συν η Γερμανία) επετεύχθη στις 2 Απριλίου στην Λωζάννη και η προθεσμία για την τελική συμφωνία έχει οριστεί για τις 30 Ιουνίου.

Εξάλλου, νωρίτερα εφέτος, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Σόφια, ο Αζέρος Πρόεδρος Ιλχάμ Αλίγεφ, σε κοινή συνέντευξή Τύπου με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό, είχε δηλώσει ότι και οι δύο ηγέτες θα προσπαθούσαν να ξεμπλοκάρουν το πρότζκετ του Ναμπούκο, χωρίς, ωστόσο, να σημειωθεί έκτοτε καμία πρόοδος.