Όταν οι κυβερνήσεις άρχισαν να εφαρμόζουν περικοπές στις δαπάνες και η ιδιωτική χρηματοδότηση σταμάτησε εξαιτίας της κρίσης, η χρηματοδότηση για την ευρωπαϊκή πολιτική συνοχής συνέχισε να ρέει προς τα κράτη μέλη και να στηρίζει τις κρίσιμες επενδύσεις για την ανάπτυξη και την απασχόληση

Όταν οι κυβερνήσεις άρχισαν να εφαρμόζουν περικοπές στις δαπάνες και η ιδιωτική χρηματοδότηση σταμάτησε εξαιτίας της κρίσης, η χρηματοδότηση για την ευρωπαϊκή πολιτική συνοχής συνέχισε να ρέει προς τα κράτη μέλη και να στηρίζει τις κρίσιμες επενδύσεις για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Αυτό είναι ένα από τα βασικά ευρήματα της έκτης έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικονομική, κοινωνική και περιφερειακή συνοχή, που ψηφίστηκε σήμερα από την επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του ΕΚ.

Περισσότερο από το ένα τρίτο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού επενδύονται κάθε χρόνο σε προγράμματα για την μείωση των περιφερειακών κοινωνικοοικονομικών διαφορών, την ενίσχυση της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας κυρίως στις λιγότερο οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες.

-Την περίοδο 2007-2013, η χρηματοδότηση για τη συνοχή της ΕΕ ανήλθε σε μέσο όρο, σε 50 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

-Το 2013, εκπροσωπούσε το 20% των δημοσίων επενδύσεων στην ΕΕ (60% στις χώρες συνοχής).

-Τα χρήματα δαπανώνται μέσω τριών κυρίως ταμείων, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, του Ταμείου Συνοχής και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

-Οι τομείς προτεραιότητας είναι η έρευνα και η καινοτομία, η ψηφιακή ατζέντα, η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.



Ο εισηγητής Tamás Deutsch (ΕΛΚ, Ουγγαρία, δήλωσε ότι "προκειμένου να ξαναρχίσει η ανάπτυξη και η ενίσχυση της απασχόλησης, πρέπει οπωσδήποτε να μπει τέλος στα επαναλαμβανόμενα προβλήματα ρευστότητας που σχετίζονται με την πολιτική συνοχής¨ και πρόσθεσε ότι "η πολιτική συνοχής και το EFSI πρέπει να είναι συμπληρωματικές και να αλληλοενισχύονται".