Νέα Συμφωνία Πριν το Καλοκαίρι για το Ρωσικό Αέριο προς την Ουκρανία Επιθυμεί ο Σέφκοβιτς

Νέα Συμφωνία Πριν το Καλοκαίρι για το Ρωσικό Αέριο προς την Ουκρανία Επιθυμεί ο Σέφκοβιτς
energia.gr
Τετ, 6 Μαΐου 2015 - 09:59
Την πρόθεσή του για παράταση της τριμερούς συμφωνίας φυσικού αερίου ανάμεσα σε Ουκρανία, Ρωσία και ΕΕ πριν το καλοκαίρι ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μάρος Σέφκοβιτς. Η εν λόγω συμφωνία συνήφθη τον Οκτώβριο του 2014 και, όπως δήλωσε ο Σέφκοβιτς σε συνέδριο για τη ενεργειακή ασφάλεια στις Βρυξέλλες: «Ελπίζω να έχω την ευκαιρία να ολοκληρώσω [την συμφωνία παράτασης] ως το καλοκαίρι»

Την πρόθεσή του για παράταση της τριμερούς συμφωνίας φυσικού αερίου ανάμεσα σε Ουκρανία, Ρωσία και ΕΕ πριν το καλοκαίρι ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μάρος Σέφκοβιτς. Η εν λόγω συμφωνία συνήφθη τον Οκτώβριο του 2014 και, όπως δήλωσε ο Σέφκοβιτς σε συνέδριο για τη ενεργειακή ασφάλεια στις Βρυξέλλες: «Ελπίζω να έχω την ευκαιρία να ολοκληρώσω [την συμφωνία παράτασης] ως το καλοκαίρι».

«Έχω την πεποίθηση ότι θα πετύχουμε μεγαλύτερη πρόοδο», τόνισε, αναφερόμενος τις συνομιλίες φυσικού αερίου υπό την αιγίδα της Κομισιόν ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Σέφκοβιτς, η συμφωνία του Οκτωβρίου δεν αντιμετωπίζει μόνο το ζήτημα της αγοράς ρωσικού αερίου εκ μέρους της Ουκρανίας, αλλά έχει, επίσης, μεγάλη σημασία για την διασφάλιση της σταθερής, επαρκούς και αδιάλειπτης διαμετακόμισης φυσικού αερίου προς την ΕΕ.

Τέλος, υπογράμμισε ότι παραμένει πεπεισμένος ότι η Ουκρανία πρόκειται και πρέπει να συνεχίσει να παίζει σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης ως χώρας διαμετακόμισης.