Προκαταρκτική Συμφωνία στις Βρυξέλλες για το Δημιουργία Αποθεματικού Δικαιωμάτων Εκπομπών Ρύπων

Προκαταρκτική Συμφωνία στις Βρυξέλλες για το Δημιουργία Αποθεματικού Δικαιωμάτων Εκπομπών Ρύπων
energia.gr
Τετ, 6 Μαΐου 2015 - 12:39
Σε προκαταρκτική συμφωνία προχώρησαν χθες το Ευρωκοινοβούλιο και τα κράτη-μέλη της ΕΕ σχετικά με την δημιουργία ενός αποθεματικού δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων, σε συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες. Σημειώνεται ότι η σχετική πρόταση της Κομισιόν προβλέπει την εγκαθίδρυση του συγκεκριμένου αποθεματικού, ώστε να συγκεντρωθούν εκεί τα παραπανήσια δικαιώματα εκπομπών και να αποσυμφορηθεί το ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας ρύπων (ETS)

Σε προκαταρκτική συμφωνία προχώρησαν χθες το Ευρωκοινοβούλιο και τα κράτη-μέλη της ΕΕ σχετικά με την δημιουργία ενός αποθεματικού δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων, σε συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες.

Σημειώνεται ότι η σχετική πρόταση της Κομισιόν προβλέπει την εγκαθίδρυση του συγκεκριμένου αποθεματικού, ώστε να συγκεντρωθούν εκεί τα παραπανήσια δικαιώματα εκπομπών και να αποσυμφορηθεί το ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας ρύπων (ETS).

Το γεγονός ότι σήμερα υπάρχουν 2,1 δισεκατομμύρια παραπάνω δικαιώματα στην αγορά κρατά σε χαμηλά επίπεδα την τιμή τους, με αποτέλεσμα το ETS να μην μπορεί να επιτελέσει τον σκοπό του, δηλαδή την παρεμπόδιση «βρόμικων» επενδύσεων και την προώθηση έργων που μειώνουν τους ρύπους.

Πλέον, η χθεσινή συμφωνία θα πρέπει να υιοθετηθεί επισήμως από το Συμβούλιο στις επόμενες συναντήσεις του. Ως ημερομηνία έναρξης του μέτρου προσδιορίζεται η 1η Ιανουαρίου του 2019. Στο αποθεματικό θα τοποθετηθούν 900 εκατ. δικαιώματα που η δημοπράτησή τους αναβλήθηκε από τα έτη 2014-16 ως το 2019-2020, καθώς επίσης και μη χρησιμοποιημένα δικαιώματα που θα καταλήξουν εκεί αυτομάτως το 2020.