Στα 4,2 Γιγαβάτ αναμένεται να ανέλθει το 2015 η νέα εγκατεστημένη ισχύς σε υπεράκτια αιολικά πάρκα, σύμφωνα με έκθεση του Bloomberg New Energy Finance, επιτυγχάνοντας σχεδόν διπλάσια ισχύ σε σύγκριση με τα 2,1 Γιγαβάτ που εγκαταστάθηκαν το 2013

Στα 4,2 Γιγαβάτ αναμένεται να ανέλθει το 2015 η νέα εγκατεστημένη ισχύς σε υπεράκτια αιολικά πάρκα, σύμφωνα με έκθεση του Bloomberg New Energy Finance, επιτυγχάνοντας σχεδόν διπλάσια ισχύ σε σύγκριση με τα 2,1 Γιγαβάτ που εγκαταστάθηκαν το 2013.

Σύμφωνα με την έκθεση, τον χορό αναμένεται να σύρει η Γερμανία με 2,3 υπεράκτια αιολικά Γιγαβάτ και να ακολουθήσει η Βρετανία με 1 Γιγαβάτ.

Η έκρηξη στη νέα ισχύ του 2015 οφείλεται στη μετάθεση της σύνδεσης έργων του 2014 στη φετινή χρονιά λόγω καθυστερήσεων. Η τάση αναμένεται να διατηρηθεί μέχρι το 2020, καθώς η τεχνολογία καθίσταται πιο ώριμη και αποδεκτή και τα κόστη μειώνονται, όπως επισημαίνει ο αναλυτής αιολικής ενέργειας του BNEF, Τομ Χάρις.

Το Bloomberg εκτιμά ότι ως το 2020 θα έχουν εγκατασταθεί σε όλο τον κόσμο υπεράκτια αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 48 Γιγαβάτ με τη σωρευτική ετήσια αύξηση της νέας ισχύος να φτάνει το 53%. Το σταθμισμένο κόστος της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας εκτιμάται σε 179 δολάρια ανά Μεγαβατώρα καθώς η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν στη θάλασσα την καθιστά ακριβότερη από τη χερσαία. Συγκριτικά, η χερσαία αιολική ενέργεια κοστίζει περίπου 85 δολάρια ανά Μεγαβατώρα.

Μικρότερου κόστους
Η υπεράκτια αιολική ενέργεια είναι φθηνότερη τόσο από το φυσικό αέριο όσο και από την πυρηνική ενέργεια, όπως αποδεικνύει πρόσφατη μελέτη του ενεργειακού αναλυτή της PWR Μάικ Παρ που διεξήχθη στη Δανία.

Η ανάλυση βασίστηκε σε δημόσια στοιχεία από τη χώρα που ηγείται παγκοσμίως στην αιολική ηλεκτροπαραγωγή και αποκάλυψε ότι τα υπεράκτια αιολικά είναι μια οικονομικά βιώσιμη τεχνολογία και δεν απαιτεί επιδοτήσεις σε χώρες όπου γνωρίζει αλματώδη ανάπτυξη, όπως η Βρετανία. Η ανάλυση συμπεριέλαβε τα στοιχεία της μηνιαίας ηλεκτροπαραγωγής των αιολικών πάρκων, επίγειων και υπεράκτιων μαζί με ωριαία δεδομένα της συνολικής υπεράκτιας αιολικής ηλεκτροπαραγωγής.

Ο αναλυτής προχώρηση σε μια εις βάθος χρηματοοικονομική ανάλυση των εν λειτουργία και μελλοντικών αιολικών έργων τόσο στη Δανία όσο και στην περιοχή της Βόρειας Θάλασσας που ανήκει στη Γερμανία.

«Οταν αναλύουμε τα διαθέσιμα δεδομένα μπορούμε να εξάγουμε ενδιαφέροντα συμπεράσματα πάνω στην εξέλιξη του κόστους των υπεράκτιων αιολικών», τονίζει ο αναλυτής, επισημαίνοντας ότι «οι υπεράκτιες ανεμογεννήτριες εμφανίζονται φθηνότερες από τους σταθ?ούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου, παρότι αυτό δεν αντικατοπτρίζεται στις επιδοτήσεις που απολαμβάνουν οι διαχειριστές».

Η ενέργεια από ένα μόνο υπεράκτιο αιολικό που περιλαμβάνεται στην ανάλυση, το γιγάντιο Anholt των 400 Μεγαβάτ, τρίτο μεγαλύτερο στον κόσμο, κοστίζει 40% φθηνότερα από το πυρηνικό εργοστάσιο Hinkley που σχεδιάζουν να κατασκευάσουν στη Βρετανία.

Επίσης, το Horns Rev 3 στη Βόρεια Θάλασσα, ισχύος 160 Μεγαβάτ, θα πωλεί ενέργεια με κόστος 58% χαμηλότερο σε σύγκριση με το πυρηνικό εργοστάσιο. Η υπεράκτια αιολική ενέργεια εξελίσσεται σε μια πολλά υποσχόμενη τεχνολογία ΑΠΕ που μαζί με ώριμες τεχνολογίες, όπως τα επίγεια αιολικά και τα φωτοβολταϊκά, μπορούν να ανοίξουν τον δρόμο της μετάβασης σε μια καθαρή ενεργειακή οικονομία.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 09/05/2015)