Την επιβολή δασμών έως και 35,9% στον εισαγόμενο χάλυβα επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι δασμοί αφορούν ποσότητες χάλυβα για ηλεκτρικά δίκτυα που προέρχονται από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Ιαπωνία, την Κίνα και τη Νότια Κορέα

Την επιβολή δασμών έως και 35,9% στον εισαγόμενο χάλυβα επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι δασμοί αφορούν ποσότητες χάλυβα για ηλεκτρικά δίκτυα που προέρχονται από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Ιαπωνία, την Κίνα και τη Νότια Κορέα.

Σύμφωνα με την ΕΕ, το μέτρο έχει στόχο να μειώσει τον ανταγωνισμόγια τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες,όπως η ArcelorMittal, που εδρεύει στο Λουξεμβούργο και η γερμανική ThyssenKrupp AG. Η ισχύς των δασμών ξεκινά από σήμερα και για ένα εξάμηνο, με δυνατότητα παράτασης για τα επόμενα 5 χρόνια.

Οι υψηλότεροι δασμοί πλήττουν εξαγωγείς χάλυβα που χρησιμοποιείται κυρίως σε μετασχηματιστές κλπ. - τα λεγόμενα προϊόντα GOES - και τους οποίους η ΕΕ κατηγορεί ότι πωλούν προϊόντα στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε τιμές κάτω του κόστους. Η αγορά της ΕΕ για τα προϊόντα GOES υπολογίζεται σε περίπου 400 εκατ. ευρώ, ενώ το μερίδιο των παραγωγών από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Ιαπωνία, την Κίνα και την Κορέα στην ευρωπαϊκή αγορά έχει αυξηθεί στο 48,3%.

Η τακτική των ανταγωνιστών για πωλήσεις κάτω του κόστους έχει προκαλέσει σημαντική ζημία στον ευρωπαϊκό κλάδο, όπως τονίζει η Κομισιόν. Από αυτή την πρακτική τιμολόγησης πολλές ευρωπαϊκές βιομηχανίεςυπέστησαν σημαντική ζημιά, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τις Βρυξέλλες. Οι δασμοί που επιβλήθηκαν στις πέντε χώρες θα αρχίσουν να ισχύουν από σήμερα, θα διαρκέσουν έξι μήνες και μπορεί να παραταθούν γιατα επόμενα 5 χρόνια.