Το Αμερικανικό LNG Είναι Ανταγωνιστικό Όταν Είναι Υψηλές οι Διεθνείς Τιμές του Πετρελαίου

Το Αμερικανικό LNG Είναι Ανταγωνιστικό Όταν Είναι Υψηλές οι Διεθνείς Τιμές του Πετρελαίου
energia.gr
Δευ, 18 Μαΐου 2015 - 10:23
Οι αμερικανικές επιχειρήσεις που εξάγουν υγροποιημένο φυσικό αέριο, χρειάζονται υψηλές τιμές για το πετρέλαιο, προκειμένου να καταφέρουν να είναι ανταγωνιστικές στις διεθνείς αγορές

Οι αμερικανικές επιχειρήσεις που εξάγουν υγροποιημένο φυσικό αέριο, χρειάζονται υψηλές τιμές για το πετρέλαιο, προκειμένου να καταφέρουν να είναι ανταγωνιστικές στις διεθνείς αγορές.

«Όταν οι τιμές του πετρελαίου είναι υψηλές και του φυσικού αερίου χαμηλές, οι αμερικανικές εταιρείες που μπορούν να εξάγουν LNG έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα», δήλωσε στο πρακτορείο Anadolu το στέλεχος της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed) στο Ντάλας, Mine Yucel.

Όπως εξήγησε, οι τιμές του φυσικού αερίου είναι ακόμα συνδεδεμένες με τις τιμές του πετρελαίου στις αγορές της Ευρώπης και της Ασίας, συνεπώς όταν το πετρέλαιο είναι σε υψηλά επίπεδα τότε και το φυσικό αέριο πωλείται ακριβά σε αυτές τις περιοχές. 

Οι τιμές του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ είναι σχετικά χαμηλές σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο.

Στη δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου, οι τιμές (Henry Hub) ήταν περίπου 2,8 δολάρια ανά ένα εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (mmbtu), ωστόσο την ίδια περίοδο οι τιμές του πετρελαίου ήταν χαμηλότερες κατά 50% έναντι τις αντίστοιχης περυσινής περιόδου. 

Αυτός, άλλωστε, είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η κατασκευή όλων των μονάδων LNG που έχουν λάβει τη σχετική αδειοδότηση.

Προς το παρόν, μόνο σε έξι σχέδια έχει δοθεί η άδεια από το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας να εξάγουν LNG στις χώρες με τις οποίες οι ΗΠΑ δεν έχουν συνάψει Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου.