Η αύξηση των ενεργειακών απαιτήσεων και του κόστους που ενέχει, αυξάνουν τις ανησυχίες για την ορθολογική διαχείριση της ενέργειας. Τα προγνωστικά δηλώνουν ότι μέχρι το έτος 2030 οι παγκόσμιες απαιτήσεις θα έχουν υπερδιπλασιαστεί, ενώ οι τιμές για την εγχώρια κατανάλωση ενέργειας γίνονται ολοένα και πιο δυσβάσταχτες

Η αύξηση των ενεργειακών απαιτήσεων και του κόστους που ενέχει, αυξάνουν τις ανησυχίες για την ορθολογική διαχείριση της ενέργειας. Τα προγνωστικά δηλώνουν ότι μέχρι το έτος 2030 οι παγκόσμιες απαιτήσεις θα έχουν υπερδιπλασιαστεί, ενώ οι τιμές για την εγχώρια κατανάλωση ενέργειας γίνονται ολοένα και πιο δυσβάσταχτες.

Ένα βασικό πρόβλημα που εμποδίζει την ευαισθητοποίηση των ευρωπαίων πολιτών σχετικά με τις επιπτώσεις της κατανάλωσης ενέργειας είναι η απουσία των πράσινων υποδομών ΤΠΕ. Οι υφιστάμενες πράσινες πλατφόρμες ΤΠΕ είναι μάλλον ελλιπής και δεν στηρίζονται σε παιδαγωγικές τεχνικές.

Μία νέα online, κοινωνική εφαρμογή που ονομάζεται Social Electricity (http:// www. social- electricity. com), για τη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων ηλεκτρικής κατανάλωση του χρήστη στην Κύπρο, απ’ όπου ξεκίνησε η εφαρμογή, στην Ελλάδα, ή και σε όλη την Ευρώπη, είναι σε καταγράψει συγκρίσεις κατανάλωσης, να αντιληφθεί το αποτύπωμα του χρήστη, αλλά και να του παρέχει πρόσβαση σε στατιστικά στοιχεία.

Επίσης ο χρήστης, μπορεί ακόμη και να παίξει παιχνίδια που σχετίζονται με την ενέργεια και που του μαθαίνουν πως θα μπορούσε να ελαχιστοποιήσει τα έξοδά του, σε ότι αφορά την κατανάλωση ενέργειας.

Η εφαρμογή ήταν αρχικά προσβάσιμη μόνο στους πολίτες της Κύπρου, με την υποστήριξη της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου ( https ://www .eac .com .cy /EN /).

Μετά από τρία χρόνια λειτουργίας στην Κύπρο και περισσότερους από 2.000 χρήστες, τώρα διατίθεται και στους πολίτες από όλη την Ευρώπη, όπου μόλις κυκλοφόρησε η εφαρμογή, για τη χρήση και την προώθηση της κοινωνικής ηλεκτρικής ενέργειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στη Social Electricity οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να εγγραφούν και μέσω Facebook ενώ αξιοσημείωτο είναι, ότι της έχει απονεμηθεί το πρώτο βραβείο για την πλέον καινοτόμο πράσινη εφαρμογή των ΤΠΕ, στο δεύτερο Green T IC ( http ://www .itu .int /ITUT /climatechange /greenict /201206/index .html), που διοργανώθηκε από η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών.

Φιλοσοφία και φιλοδοξία της όλης κίνησης είναι η προσδοκία ότι με την παροχή πληροφοριών και τους μηχανισμούς που επιτρέπουν συγκρίσεις κατανάλωσης ενέργειας μεταξύ των χρηστών, οι χρήστες αντιλαμβάνονται το αποτύπωμα τους σε ηλεκτρική ενέργεια, ενημερώνονται για τις ορθές πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας και σταδιακά είναι πιθανόν να λάβουν μέτρα για τη μείωση της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν και του αποτυπώματος άνθρακα, που αφήνει η χρήση, που κάνουν.